Afbeelding

Fanfictie schrijvers

Sibrich Wijnia via Voordekunst

Fanfictie is overal, zo willen Sibrich en Selina laten zien in hun documentaire

‘Bedoeld om te delen’, zo ziet Sibrich Wijnia fanfictie, niet als iets om je voor te schamen of op om neer te kijken. Daarom is het ook de titel van haar afstudeerdocumentaire, die ze als regisseur samen met producer Selina De Lannoy maakt. Ze volgen lezers, schrijvers en critici van deze wereld van fanfictie om deze moderne beweging van verhaalvertelling onder de loep te nemen.

Wat is fanfictie?

Fanfictie is wanneer iemand zo 'fan' is van iets dat ze in hun eigen tijd erop door borduren en dat leidt tot nieuwe verhalen gecentreerd rondom karakters uit bestaand werk van iemand anders. Denk aan een verhaal over de nieuwe studenten van Zweinstein, na het einde van het laatste Harry Potter-boek van J.K. Rowling. Sibrich en Selina: “Je zou het niet verwachten, maar eigenlijk is fanfictie overal. Vanaf het begin der tijden hebben we elkaar vloeibare verhalen verteld. Sprookjes die van dorp tot dorp varieerden kregen pas een “officiële” auteur toen de gebroeders Grimm deze verhalen gingen vastleggen. Als dat in deze tijd zou gebeuren dan zou het waarschijnlijk fanfictie worden genoemd.”

Wat maakt fanfictie zo’n belangrijk genre?

“De kracht van fanfictie zit hem denk ik in het gemeenschappelijke en de lage drempel die het biedt. Voor veel jongeren, vooral meiden, is het de plek waar je voor het eerst in aanraking komt met aspecten zoals seks, seksuele- en gender identiteit; een wereld buiten die waar je in opgroeit. Fanfictie is een plek waar iedereen, zonder druk van buitenaf, verhalen met elkaar kan delen om het simpele feit dat dat is wat we graag doen; verhalen met elkaar delen.” 

Waardoor zien veel mensen fanfictie als minder denk je?

“Ik denk dat het voor een buitenstaander moeilijk kan zijn om de positieve kanten van fanfictie te zien en er zo al snel een stereotypisch beeld van krijgt. Een beeld dat draait om seks, slecht geschreven verhalen en hysterische “fangirls”. Dit beeld wordt gevoed door een (soms onbewust) vrouwonvriendelijk perspectief, waarin veel wat een tienermeisje leuk vindt automatisch gezien wordt als “minder”. Daarnaast hebben wij in de literaire wereld regels opgelegd waaraan we succes afmeten, wat vaak te maken heeft met verkoopcijfers, los van hoe het geschreven is. Fanfictie haalt dit systeem onderuit, omdat er geen geld aan te pas komt. Hierdoor kunnen de verhalen bestaan in de unieke vorm van fanfictie, maar kan het ook snel worden genegeerd.”

Hoe gaat de documentaire ‘Bedoeld om te Delen’ eruitzien?

“De documentaire kijkt naar fanfictie vanuit een intiem, voor de kenner, herkenbaar perspectief. We volgen een fanfictie schrijver die online meer dan 80.000 lezers heeft, twee fanfictie-lezers die een podcast hebben over hun liefde voor lezen en vanuit een filosofisch perspectief reflecteren wij op de vraag: Wie heeft het recht om een verhaal te vertellen? Door op deze manier te reflecteren kunnen we niet alleen de realiteit van fanfictie laten zien, maar ook onderzoeken wat deze manier van verhalen vertellen voor ons betekent.”

Wat hopen jullie de kijker mee te geven?

“Ik hoop de kijker een nieuwe blik te geven over fanfictie. Eentje die niet alleen het negatieve of kinderlijke eraan ziet, maar de waarde als een oprecht literair genre kan inzien. Ik hoop dat we uiteindelijk de verschillen tussen ‘officieel’ gepubliceerde boeken en fanfictie kunnen loslaten en het allemaal kunnen waarderen als gelijkwaardige verhalen die mensen iets meegeven, op welke manier dan ook. Fanfictie is een modern concept in de eeuwenoude traditie van verhalen vertellen. Een goed verhaal moet tenslotte verteld worden, toch?”

Steun de documentaire

Om de documentaire te kunnen maken, zijn Sibrich en Selina een crowdfundingsactie gestart. Ligt jouw hart ook bij fanfictie en wil je de makers steunen?

Via het platform Voordekunst kan je een bijdrage doen.