Afleiding? Nee, inspiratie!

Aan de slag met een tip van Nathalie Goldberg om op verschillende plaatsen te gaan schrijven, gecombineerd met twee uur treinreistijd per dag, zat ik op een dag in een vierzitter waar een vader en zijn twee dochters onafgebroken kletsten. Het lukte me niet om mij te concentreren op mijn schrijven en ook het lezen van een schrijfboek was onbegonnen werk. Steeds weer werd ik naar het gesprek getrokken. Wanhopig bedacht ik rond het gesprek een schrijfoefening die een beroep deed op mijn zinsopbouwtechniek, mijn associatieve denkvermogen, creativiteit en doorzettingsvermogen. De afleiding werd mijn inspiratie.

Zo ga je aan de slag. Kies allereerst een thema om over te schrijven. Kies uit je aangelegde lijstje met schrijfonderwerpen of kijk om je heen en kies iets dat je ziet. Luister mee met het gesprek, zorg dat je het laatste woord van een zin hoort en schrijf die op. Begin daar je eigen zin mee die past binnen het gekozen thema. Zodra je aan het einde van je eigen geschreven zin bent, zorg je dat je het laatste woord van een door hen uitgesproken zin hoort en begint daar je volgende zin mee. En zo steeds verder. Het dwingt je om je zin steeds anders te beginnen, dan weer met een werkwoord, dan met een uitroep, een zelfstandig naamwoord of misschien wel  een door hen veel gebezigd stopwoord. Om snel te associëren werkt het het beste om het op een wijze van freewriten te doen: blijf doorschrijven en stop niet. Om goed aan je zinsopbouw te werken, kun je er ook voor kiezen de tijd te nemen om met het aangereikte woord een mooie, goedlopende zin op te bouwen. De opdracht biedt vele mogelijkheden! 

Bij deze opdracht is aan de hand van een thema schrijven een echte must, omdat je anders verdwaalt in losse zinnen, er geen samenhang ontstaat én je de kans loopt te gaan schrijven over waar het gesprek over gaat. Door steeds het laatste woord van een zin te nemen, schakel je de inhoud van het afleidende gesprek uit en verandert de afleiding in een prachtige schrijfoefening die zowel je creativiteit, zinsopbouw als associatie verbetert. 

Janine van de Raadt is zelfstandig tekstschrijver en proeflezer. Als proeflezer geeft ze waardevolle persoonlijke feedback op korte verhalen (bijvoorbeeld voor schrijfwedstrijden) of manuscripten. Ze volgt een opleiding aan de Schrijversacademie en werkt aan haar manuscript voor een thriller. Vind haar op www.janinevanderaadt.nl.

Techniek

Comments

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Graag gedaan, Teske. Je kunt de trein ook altijd goed gebruiken om mensen te observeren. Een goede oefening is om in een paar zinnen de essentie van die persoon proberen te vangen. Welke details heb je nodig om de lezer in een paar zinnen die persoon te laten zien?

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja dat is zo, dat heb ik al weleens eerder gedaan! Maar ik had nog niet bedacht dat er rondom het treinleven ook nog andere oefeningen te verzinnen waren :) Straks ga ik nog uit louter plezier met de trein...:)