Dagelijkse dosis inspiratie

Dagelijkse dosis inspiratie Ik geef regelmatig inspiratie-workshops, het is leuk om andere schrijvers te ontmoeten en met hen te praten over verhalen vertellen, inspiratie vinden en je personages leren kennen, zo goed als je jezelf kent.  De bijeenkomsten inspireren mij zelf ook, het geeft me weer moed om verder te schrijven aan mijn eigen boek. Als ik het aan anderen vertel, weet ik zelf ook weer dat ik de lat wat lager kan leggen en dat ik van schrijven iets moet maken dat je dagelijks doet.

Dat laatste doe ik eigenlijk al, al heel lang. Er ligt een notitieboekje naast mijn bed waarin ik iedere avond wat schrijf. Een woord, een zin of een paar regels over de voorbije dag, over dingen waar ik geluk in vond. Elke dag even mijn pen op papier. Geen lange verhalen of ingewikkelde scènes, maar gewoon dat wat ik wil onthouden. De eerste lentezon, zand tussen mijn tenen of rozenlimonade met prik.

Dagelijks schrijven zorgt ervoor dat je geest zich steeds meer opent voor het vinden van de juiste woorden. Het helpt je voorbij de eerste laag van ‘mooi’ en ‘leuk’ te schrijven, zodat je echt kan vertellen wat ‘mooi’ voor jou is, hoe het klinkt als de wind door de bomen ruist of hoe een gebakken visje op eigengemaakt vuur smaakt. Stilstaan bij de dingen van de dag en die proberen in woorden te vangen. Zo oefen je je schrijfgeest, door te benoemen wat je ziet, hoort, voelt en ervaart.

Dat is schrijven voor mij, zo verweven met de dagelijkse dingen door in te zoemen op een smaak, een gevoel of een gedachte. Als ik het gras maai, ruik ik het verse gras en denk ik aan vroeger, toen ik als klein meisje mijn vader hielp met harken in die grote tuin. Ik hoor vogeltjes kwetteren in de eikenboom die zijn eerste eikels al laat vallen, ik hoor ze kwetteren en weet dat ze weggaan, dat de zomer voorbij is en de herfst begint. Mijn gedachten dwalen dan als vanzelf af naar de zomer en hoe die voor ons was. De zomer dat alles anders werd.

Aan alles wat ik zie, ruik of hoor, verbind ik een gedachte, een zin of een woord. En die schrijf ik op in dat boekje naast mijn bed. Af en toe blader ik terug om te lezen over die dingen, die dagelijkse dingen die me helpen om mijn eigen woorden te vinden. Woorden en zinnen om mijn verhaal in te vangen. Kleine zinnen maken tenslotte grote verhalen. 

Sarah Breimer werkte jarenlang bij uitgeverij Lemniscaat waar ze alles leerde over mooie boeken maken en schrijven. Nu werkt ze freelance als redacteur en biedt ze schrijfadvies-op-maat voor (beginnende) schrijvers. Ze leest manuscripten en geeft vervolgens persoonlijk en opbouwend advies in de vorm van een leesrapport. Daarnaast schrijft ze zelf ook, (reis)boeken, die worden uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. Meer informatie vind je op www.saarsboekenplank.nl

Techniek