De kracht van schrijven - Schrijfopdracht

De kracht van schrijven - SchrijfopdrachtSchrijven is een uitstekend middel om angsten, verdriet of depressies te lijf te gaan. Maar schrijven is vooral creatief en inspirerend. Doe deze schrijfoefening van Barbara Driessen.

Ieder mens kan schrijven, de menselijke natuur wil benoemen en zoekt woorden om zichzelf duidelijk te maken. We maken contact door woorden, woorden maken dat we elkaar kunnen begrijpen. Het is heerlijk om de juiste woorden te vinden, om te kunnen omschrijven wat er in je leeft. Woorden verbinden ons met elkaar en onderscheiden  tegelijkertijd ons van onze omgeving. Schrijven geeft daarbij inzicht en richting aan. Schrijven is zowel voedsel voor de geest als “proviand  voor de ziel”. Door te schrijven maak je contact met een inspiratiebron die rijkelijk zal gaan stromen. Juist in perioden waar pijn, verdriet of verlies je blokkeren kan schrijven een troost en uitlaatklep zijn. Zelf heb ik me vroeger verbaasd over wat de diepe betekenis van taal met mij deed. In moeilijke momenten heb ik schriften vol geschreven. Schrijven kan zó troostend zijn.

In mijn boek De kracht van schrijven beschrijf ik de 5 smaken. Hier volgt een schrijfoefening.

Schrijf over iedere smaak een 5 minuten verhaal. Schrijf  hierbij de eerste gedachten op die je invallen bij de regel die je leest, vermijd censuur. Stop als je te lang moet denken en begin dan aan de volgende regel. Herhaal daarna de zin waar je bleef steken. Lees het geheel eerst  zelf  en breng er meer kracht in. Lees het daarna voor aan je schrijfbuddy of iemand met een luisterend oor. Bij het voorlezen van eigen teksten hoor je wat er eventueel bekrachtigd moet worden in de tekst.

Gebruik hierbij steeds de eerste regel. Probeer daarbij de smaak ten volle in woorden te vangen.

Zuur: Met een zuur gezicht hoorde hij het laatste nieuws….

Zout: Het was een gezouten opmerking omdat..

Zoet: De zoete troost tijdens…

Bitter: De bittere waarheid kwam hem ter oren toen….

Umami: En het meest opvallende was…

De kracht van schrijven - SchrijfopdrachtIn het boek De kracht van schrijven, lees je over de ervaringen die ik heb in en met schrijven. Over de instrumenten die ik daarbij gebruik in mijn schrijfcursussen en over het pure plezier wat je kunt hebben door woorden te vinden voor gebeurtenissen en gevoelens en door deze op te schrijven.

Omdat “pen en papier” in zoveel verschillende situaties helend kan zijn, belicht ik in mijn boek verschillende schrijfstijlen en bij iedere stijl vind je oefeningen ter kennismaking en inspiratie. Ze maken je taalbewust, de taal is te mooi om er slordig mee om te gaan.

Ik nodig je uit om met mij op reis te gaan naar de wereld achter de verhalen en daar je eigen woorden te vinden voor de gewone en de bijzondere dingen: jouw horizon-taal.

Barbara Driessen  is auteur van inzichtgevende boeken over diverse onderwerpen. Hierover geeft ze lezingen en workshops. Leven in aandacht is haar levensmotto. Vanuit haar therapeutische beroep en de ervaringen in haar schrijverschap bracht Barbara Driessen inzichten, praktische tips en oefeningen tezamen en ontwikkelde in haar trainingen uitnodigende schrijfmethoden .

Ik schrijf al vanaf mijn tienertijd. Het is mijn levenslust, ik kan me mijn leven niet meer voorstellen zonder deze passie. Ik ben begonnen met het schrijven van dagboeken omdat ik mezelf wilde uiten en mijn belevingen wilde delen die ik met niemand anders kon delen dan met mijn liefste vriend: het papier. Inmiddels schrijf ik een halve eeuw. Vrienden kwamen en gingen, relaties bloeiden en verdorden maar mijn trouwe metgezel de pen bleef in mijn leven, zelfs de laptop kan mijn handschrift niet vervangen. Van binnenuit weet ik hoe krachtig het geschreven woord kan bijdragen tot welbevinden en creativiteit.’

Techniek