De veelzijdigheid van literatuur

Noreen Kaland schreef een blog voor Schrijven Online Noreen, wil jij niet voor donderdag een blog schrijven?’  

Slik. Ja, natuurlijk wil ik dat, maar waar moet het in hemelsnaam over gaan? Het greintje creativiteit dat zich in mijn brein bevindt is met vakantie gegaan. Ik besluit door eerdere blogs heen te bladeren om inspiratie op te doen. Slecht idee. Overal lees ik stukken van mensen voor wie schrijven en literatuur onvoorwaardelijke passies zijn. Ik begin te twijfelen: is dat voor mij ook zo? 

Mijn hele studie bestaat uit literatuur en het schrijven daarvan, net als mijn stage. Het kan niet zijn dat ik geen affiniteit met literatuur en schrijven heb, maar deze twee dingen wel met veel plezier doe. Ik begin met graven naar dingen uit literatuur die me zijn bijgebleven de afgelopen paar jaren. Tot mijn grote opluchting blijken dat er toch wel heel veel te zijn. Literatuur heeft mij wijsheden meegegeven die ik blijkbaar ergens heb opgeslagen in mijn grijze massa, nog steeds met me meedraag en dat waarschijnlijk ook de rest van mijn leven zal doen. En dat is toch ook wat waard, denk ik dan. Deze wijsheden variëren van diep en filosofisch tot totaal onnozel, maar ze maken deel uit van mij. Op deze manier word ik gevormd door literatuur. Een greep uit mijn koffertje aan literaire bagage hieronder.  

1.A person who has good thoughts can never be ugly … if you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely. – Roald Dahl  

Een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Je kunt nog zo mooi zijn, jezelf in een maatje 34 weten te steken en de duurste kleren dragen, als je een rottig innerlijk hebt ben je niet mooi. Voor mij althans. Ik heb tijden gekend waarin mijn zelfvertrouwen wel wat te wensen overliet. Roald Dahl leerde mij dat, zolang ik een goed en mooi persoon vanbinnen probeer te zijn, ik dat vanbuiten ook ben.  

2. Ik kan niet tegen het woord babymais. Laten we babymais vanaf vandaag anders gaan noemen. Leprecorn ofzo. Of midgetkolf. Alvast bedankt. – James Worthy  

Ik heb hardop gelachen toen ik dit las. In de trein. Mensen keken. Dat ter zijde: dit vind ik geweldig. Zo spelen met taal dat er totaal waanzinnige dingen ontstaan. Die ook nog eens hilarisch zijn en mijn dag beter maken. Dit is het soort schrijven dat ik aspireer.  

3.The most wasted of all days is one without laughter.’ – E.E. Cummings.  

Zie punt 2. Ik hou van lachen. Ik ben er ook heel goed in, vraag mijn vrienden maar. Een beetje humor maakt situaties zoveel aangenamer en leuker. Bovendien vorm je door humor, in mijn ogen, onbreekbare vriendschappen.  

4. A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.’ – Virginia Woolf.  

Waarschijnlijk één van Woolfs bekendste quotesEn nee, ik ben geen steenharde feminist, maar ik denk wel dat Woolf hier een onzettend dappere en belangrijke opmerking maakte. Het werd vrouwen destijds bijna onmogelijk gemaakt om te schrijven en Woolf ging hier glashard tegenin. Aangezien ik zelf een vrouw ben en fictie schrijf, denk ik dat Woolf hiermee mijn literaire pad een stuk toegankelijker heeft gemaakt.  

5.  The marks humans leave are too often scars.’ – John Green.  

Het duurde even voor de waarheid van deze zin tot me doordrong. Mensen kunnen zo gemeen zijn tegen elkaar en doen elkaar veel vaker pijn dan goed. Ik herinner mezelf af en toe aan deze zin en aan het feit dat ik actiever lief mag zijn voor anderen, in plaats van geïrriteerd of kortaf. Bovendien is deze zin ook toe te passen op dingen buitenom de mensheid, zoals de natuur.  

Ik ken Shakespeare niet uit mijn hoofd (iets met ‘to be or not to be?’) maar ik heb zeker een passie voor literatuur en ook het schrijven ervan, of in ieder geval een poging daartoe. Op deze manier denk ik dat schrijven en literatuur per mens een andere betekenis heeft en dat is het mooie ervan: de onuitputtelijke veelzijdigheid.  

Noreen Kaland (1993) is een masterstudente Literatuur en Cultuurkritiek. Hiervoor heeft ze de bachelor Engelse taal en cultuur afgerond. Ze loopt momenteel stage bij Schrijven Online en Schrijven Magazine. Schrijven en lezen doet ze al van jongs af aan en ze heeft sinds kort haar eigen blog, Stories of a Student Waitress

Comments

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Noreen Kaland,
‘Noreen, wil jij niet voor donderdag een blog schrijven?’
Waarom doe je het dan? ;)