Je bent nooit te oud om te schrijven

Ervaringen op papier zetten en uitgeven in boekvorm is mij als volgt overkomen. Ik heb meer dan 30 jaar als freelance docent cursussen verzorgd, zoals “Spreken in het Openbaar”. En ben overigens nog steeds actief op dat gebied bij de Zeeuwse Volksuniversiteit en bij bedrijven en instellingen. Cursisten ontvingen aan het eind van de training (8 avondlessen) van mij 40 tips die dienden als naslagwerk na de cursus. Op een avond riep iemand: ‘Dat je geen boek schrijft!?’ Dit bracht mij op het idee om toch een boek te schrijven. 

De veertig relevante onderwerpen heb ik opnieuw op schrift gesteld, in een logische volgorde. In de directe omgeving heb ik bij toeval een uitgever ontdekt die het boek wilde uitgeven. Het raamwerk van de 40 onderwerpen heb ik in een schrijfblok neergezet en onder een palmboom in Spanje met vulpen de ideeën laten stromen. Na vier weken bij thuiskomst heb ik alles netjes uitgetypt op de computer en het manuscript vervolgens door mijn dochter en schoonzoon laten lezen en corrigeren.

Nadat de correcties doorgevoerd waren, heb ik alles naar de uitgever gebracht. Wat er uit voortkwam was een keurig boek, getiteld Spreken in het Openbaar in 40 praktische tips. Destijds kwam, evenals bij mijn pensionering (thans 73 jaar) het schrikbeeld van het zwarte gat weer te voorschijn. Toen heb ik een oud collega gebeld en zijn we een samenwerking aangegaan, waaruit er nog een boek uit voortkwam. Op het moment ligt bij de uitgever het manuscript Opa’s kookboek voor opa’s klaar om in boekvorm uit te komen. 

Een goede tip: als je iets wilt schrijven, doe het dan ook. Je hoeft geen Neerlandicus te zijn om dat te kunnen doen.

Adri Moggré (1942) is gepensioneerd en actief als auteur en docent. Hij verzorgde de cursus “Spreken in het Openbaar” bij Volksuniversiteit in Vlissingen en schreef tevens een cursusboek over hetzelfde onderwerp waarin 40 praktische tips besproken werden.