Afbeelding

David Mulder.

‘Naakt’ schrijven: spannend of eng?

Blog van David Mulder.In tegenstelling tot muziekconcerten, action painting en performance art wordt schrijven vrijwel nooit live uitgevoerd. Altijd krijgt het publiek de opgepoetste, van alle slordigheidjes ontdane versie te zien. Op 4 januari, tijdens het event Schrijf! 2014, gaat daar verandering in komen. Ik ga met de billen bloot.

In mijn seminar ‘De eerste pagina van jouw boek’ vertel ik hoe je de eerste regels van jouw roman op papier krijgt. Dat ga ik doen op basis van een schrijfsessie die ik ter plekke uitvoer. Geschreven op een laptop die aangesloten is op een beamer. Het publiek krijgt dus mijn hele schrijfproces voorgeschoteld, inclusief kromme zinnen, backspaces en verplaatsen van woorden. Iemand geeft een beginzin en ik ga van start.

Clichés horen erbij

Wat ik ermee wil laten zien, is dat je er vanuit kunt gaan dat je eerste versie per definitie slecht is. Bij mij in ieder geval wel. De tekst is rommelig, bevat probeerseltjes en heel veel clichés. Zoals alle schrijvers streef ik ernaar om nul clichés in mijn tekst achter te laten. Maar om de vaart in het schrijven te houden, zet ik ze maar al te vaak neer. Later neem ik wel tijd om ze te vervangen door originele beschrijvingen.

Ik heb ongelooflijk veel zin in het seminar, mede omdat ik mijn schrijfproces hardop ga becommentariëren. De keuzes die ik normaal gesproken onbewust maak, zullen waarschijnlijk ook voor mij verrassend zijn, als ik ze eenmaal uitspreek. Soms hoor ik mezelf dingen zeggen als ik iemand schrijfcoaching geef. Dan formuleer ik hardop wat ik kennelijk zonder het te beseffen in mijn eigen boeken al toepas.

Voor het blok

Natuurlijk vind ik het ook spannend om mezelf zo voor het blok te zetten. Het is al spannend om mijn redacteur op de uitgeverij een eerste versie van een nieuwe roman op te sturen. Aan zo’n versie heb ik eindeloos kunnen sleutelen. En nog moet ik mezelf inhouden niet een lange begeleidende mail te sturen waarin ik me tot in de finesses indek tegen mogelijke kritiek. En dan gaat nu een publiek van zeker honderd kritische schrijvers mijn ‘naakte schrijven’ bekijken. Er zijn momenten dat ik denk: wat heb ik in godsnaam toegezegd?

En in mijn seminar wil ik aantonen dat er geen enkele reden is om te wachten met het schrijven van die eerste regels. Ook al zijn ze lelijk, haperend en onbeholpen: de kiem van jouw boek zit er al in.

Lees hier meer over Schrijf! 2014.

David Mulder publiceerde drie romans en een kinderboek. Hij treedt als sneldichter op onder de naam De Poëzie Escribano. Hij is schrijfdocent en schrijfcoach. www.davidmulder.info

Comments