Afbeelding

Poetry International Festival Rotterdam

Poetry International-poëzieopdracht

Poetry International Festival RotterdamVeel beginnende schrijvers en dichters hanteren een strak stramien. Ze denken dat ze op een bepaalde manier moeten schrijven, terwijl het juist goed is om uit die comfortzone te komen. Oefen het met deze schrijfopdrachten.

  1. Gebruik zinnen die je normaliter nooit zelf zou kiezen en laat je inspireren. Lees jouw eerdere schrijfwerk door en vat het samen in drie termen (zoals ‘onderzoekend’, ‘gevoelig’, ‘surrealistisch’, etc.). Typ die termen in als zoekopdracht in Google. Kijk alleen naar de eerste regels uit de zoekresultaten, je mag niet verder klikken. Kies uit die eerste regels zinnen die je aanspreken en gebruik ze in je gedicht. Gebruik ze zoals je zelf wil; vul ze aan met nieuwe tekst of gebruik enkel zinnen uit de zoekresultaten.
     
  2. Schrijf jouw poëtica op. Wat is poëzie voor jou? Schrijf er een gedicht over.
     
  3. Festivaldichter Paul Bogaert gebruikt een jargon dat we doorgaans niet als poëtisch zien (vanuit de bedrijfscultuur, holistisch management) om daarmee een sfeer te creëren. Dat hij in een van zich gedichten spreekt over ‘Zaal Paardenbloem’ is uiterst ironisch bedoeld. Breng jouw eigen vakjargon in beeld. Welke woorden gebruik je veel in je werk, in je studie of omgeving? Gebruik de jargon opnieuw, op een andere, vernieuwende manier in jouw poëzie. Geef het herkenbare een knikje, verschuif de dingen. Maak een nieuw gedicht op basis van deze anders gebruikte vaktaal.
     
  4. In veel poëzie is een moment van belang. De Duitse dichter Rilke schreef daar al over. Je wordt geconfronteerd met iets bijzonders en er ontstaat iets. Schrijf op wanneer je in je eigen leven veel veranderde of moest veranderen. Probeer dit kantelpunt zo universeel mogelijk te beschrijven.
     
  5. Poetry International Festival RotterdamPoetry International Festival RotterdamLees deze festivalgedichten en kies er één. Leg uit waarom je voor dit gedicht kiest. Let op structuur, beweging en tijd. Schrijf een A4 vol met jouw associaties bij dit gedicht. Gebruik dit blaadje vervolgens als uitgangspunt voor jouw eigen gedicht.

Heb je de opdrachten gemaakt, maar twijfel je over het resultaat? Zet jouw gedicht op ons feedbackplatform Proeflezen en vraag feedback aan andere dichters.

Door: Bas Kwakman en Mirthe Smeets