Afbeelding

Marjon Zomer.

Ruwbouw

De nieuwste bijdrage van Marjon Zomer op Schrijven Online.De tijden van zolderkamertjes, kou lijden en droge korsten brood zijn verleden tijd. Het Fonds der Metselaars is er speciaal voor jongens zoals hij.

Goed, de eisen zijn keihard. Je bent niet zomaar binnen. Een aanvraag met meerdere lagen indienen, referenties per strekkende meter, oud werk meezenden, kruisverbanden laten zien. En dat dan goed dichttimmeren. Een werkreis naar Afrika om daar de verschillende manieren van ruwbouw te bekijken is in dit stadium van zijn persoonlijke ontwikkeling noodzakelijk. 

Dit is Maarten. Lang, stille jongen, stevig in zijn fundament. Al vanaf jonge leeftijd keek hij omhoog. Voelde hij over muren. Met een duidelijke voorkeur voor knipvoegen.

Het begint bij belangstelling. En verbanden zien. Niet voor iedereen weggelegd. Tuurlijk kun je het leren. Ieder gilde zijn meesters. Maar het echt in je vingers hebben zoals Maarten, dat hebben er niet veel. Met de aanvraag voor subsidie voor een studiereis naar de Masai kan hij zijn professie een verdieping geven. De eeuwenoude techniek van gevlochten takken opgevuld met mest en modder wil hij op kleine schaal gaan toepassen in Nederland. Het isolerende effect daarvan heeft al jaren zijn interesse. 

Parallel aan zijn aanvraag startte hij een crowdfundingsproject. Hoe meer men investeert, hoe groter de tegenprestatie die Maarten er tegenover zet. Zo kun je bij een storting van € 250 rekenen op een gesigneerde troffel. 

Zijn collega metselaars zullen hem wel wat gunnen. Verder moet hij het hebben van zijn familie, vriendenkring en de klanten waar hij al werk heeft afgeleverd. 

Laat hem maar schuiven, die Maarten. Die heeft nog nooit een luchtkasteel gebouwd.