Afbeelding

Suzanna van der Laan

Van blog naar boek? Kies de juiste structuur!

Van blog naar boek? Kies de juiste structuur!Op je weblog heb je de vrijheid om te schrijven over wat je maar wilt, al houd je ongetwijfeld rekening met de verwachtingen van je vaste lezers. Maak je een boek vanuit je blog? Dan moet je veel sterker afbakenen. Je hebt een heldere structuur nodig, een duidelijk onderwerp, een selecte doelgroep en een sterke boodschap. Welke structuur past bij jouw boek? Vier mogelijkheden op rij.

1. Een chronologisch verhaal

Blog je over je leven met een ziekte, over je hoogbegaafde of hoogsensitieve kind of hoe je vanuit de bijstand een nieuw leven begint? Dan ligt het voor de hand je boek chronologisch op te bouwen op basis van je blogs. Van hoe het begon tot waar je nu staat vandaag. Een weg met pieken en dalen, maar met een duidelijk begin- en eindpunt.

Bedenk daarbij vooral: voor wie is jouw boek bedoeld? Voor mensen die in dezelfde situatie zitten als waarin jij ooit zat? Of voor mensen die deze groep juist wil begeleiden? Kies een duidelijke primaire doelgroep en stem daar de inhoud van je boek op af.

Duiding is bij dit type boeken belangrijk. Vertel daarom, bijvoorbeeld in een inleidend hoofdstuk, niet alleen wie je wilt helpen met je boek, maar ook waarom. Wat is je boodschap, je missie? Die duiding is niet alleen belangrijk voor een lezer, maar ook voor bijvoorbeeld een uitgever die overweegt je boek uit te geven.

2. Een opbouwend verhaal

Houd je een blog bij van jouw afvalpogingen, jouw weg van antisporter naar marathonloper of van je avonturen op wereldreis? Dan zit er net als bij een chronologisch verhaal een duidelijk begin en eind aan je boek. Het grote verschil is dat je naar een concreet doel toewerkt.

Jouw doelgroep heb je daarmee ook direct helder: namelijk mensen die hetzelfde willen bereiken. Jij weet als geen ander wat het allemaal betekent, je kent de moeilijke momenten, je kent de kracht van kleine successen en vooral de euforie van het bereiken van je grote doel. Daarmee kun jij je doelgroep inspireren om het vol te houden. Houd dat voor ogen bij het samenstellen van je boek.

3. Thematisch

Schrijf je over meer algemene onderwerpen, zoals tuinieren, gezondheid, voeding, koken of een alternatieve levensstijl? Dan is het goed mogelijk je blogs in een aantal thema’s onder te verdelen. In principe zijn dit al hoofdstukken voor je boek. In principe, want juist bij zulke brede onderwerpen is het noodzakelijk veel sterker af te bakenen.

Springt een van de thema’s eruit qua aantal blogs of reacties van lezers? Overweeg dan je boek alleen daarover te schrijven. Meestal levert zo’n beperking een boek op dat een veel krachtigere boodschap bevat. Een paar voorbeelden: tuinieren in de winter (het kan echt), de fabels over vetten (eet gezond, eet vet), middernachtsnacks (50 recepten waar ze me ’s nachts voor wakker mogen maken), wonen in een yurt (een zelfvoorzienend leven in Nederland, het kan!). Snap je het idee?

4. Willekeurig

Blog je over de belevenissen van je gezin, de nieuwste mode en gadgets of jouw visie op de wereld? Meestal bestaat je blog dan uit losstaande, afgeronde verhaaltjes zonder logische volgorde. Die kun je willekeurig bundelen tot een boek, maar bedenk wel dat er een sterke boodschap nodig is om je boek écht interessant te maken voor lezers. Is er een rode draad te vinden in (een deel van) je blogs? Is er een overkoepelend thema?

Juist bij dit type boeken is het lastig een precieze doelgroep te definiëren en de meerwaarde van je boek duidelijk te maken. Steek daar dus extra tijd in, doe onderzoek onder je lezers en bestudeer de bezoekersstatistieken om te ontdekken waar de kracht van je blog in zit. Dat biedt goede aanknopingspunten voor een aansprekend boek.

Suzanna van der Laan is mede-oprichter van BoekenBusiness en helpt - samen met haar partners - schrijvers en ondernemers bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Onder meer via een veelgelezen blog, zes eendaagse trainingen en een op maat gemaakt coachingstraject. Eerstvolgende trainingsdata: 7 november (Auteurswebsite in 1 dag) en 11 december (Vind sponsors voor je boek). Op donderdag 8 januari houdt BoekenBusiness het schrijfcafé Van blog naar boek.

In Schrijven Magazine nummer 6 van 2014 gaat Suzanna uitgebreid in op het gebruiken van een blog als opstapje voor jouw roman. Nog geen abonnee? Als je vóór dinsdag 25 november een abonnement neem, krijg je dit nummer thuis! Bekijk hier de voordelen van een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem een abonnement           Werf een schrijfvriend(in) als abonnee

Uitgeven

Dossier

Comments

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
jammer dat Reisblogs niet besproken worden. Voor wie schrijf je zo'n boek? Welke stukjes kies je daarvoor uit: die met de meeste reacties? Het meest komisch? Of gewoon op chronologische volgorde? Is herschrijven van de vaak te uitgebreide posts een optie?