'Wat als?' – Stel jezelf deze vraag

‘’Wat als?’’ – Stel jezelf deze vraag'Wat als?', 'stel je voor dat' en 'hoe zou het zijn'... Sinds kort heb ik ontdekt dat mijn beste verhalen ontstaan als ik mezelf dit soort vragen stel.

Een tijdje geleden waren we thuis heen en weer aan het hollen, nota bene op onze vrije dag. Er moest van alles gebeuren: achterstallige klusjes wegwerken, wekelijkse schoonmaak doen, boodschappen halen. De vrije dag van een fulltime werkend stel is zo gevuld.

Uit haar grote comfortabele stoel bekeek onze kat minachtend al die bedrijvigheid.

Wat zou dat luie monster van ons vinden, dacht ik terwijl de kat met haar blik ons volgde vanuit haar "troon". Ik dacht erover na, ging zitten en pakte mijn telefoon erbij. Twintig minuten later had ik een van de leukste verhalen uit mijn collectie getypt, al zeg ik het zelf.

Gisteren werkte het voor mij opnieuw. Voor een verhaal waarmee ik al een tijdje bezig ben, heb ik veel nagedacht over de gevoelens van een man die zijn geliefde door een ongeluk heeft verloren en die eindelijk open staat voor de nieuwe liefde.

Nu bekeek ik de situatie vanuit een ander oogpunt: dat van zijn nieuwe vriendin. Wat zou zij denken en voelen? Stel je voor dat je op iemand met zo'n emotionele bagage verliefd wordt. Zou het verleden dan een belemmering zijn? Kun je jaloers zijn op een overleden persoon?

Al deze vragen stuurden mijn fantasie in een heel andere richting dan het bestaande verhaal. Met als gevolg - nog een verhaal met een nieuwe stijl, tijd en vertelperspectief.

Onverwachte vragen aan jezelf stellen heeft vaak een verrassend resultaat. Een keer niet met de ogen van een hoofdpersoon naar de situatie kijken, maar met die van zijn vriend, collega of gewoon een voorbijganger. Jezelf afvragen wat zou er gebeuren als... Nadenken over de verschillende opties. Want die vraag heeft meestal meerdere antwoorden, en dus - meerdere verhalen.

Aline van Wijnen heeft in haar studietijd als freelance journaliste gewerkt en ontelbare verhalen en gedichten geschreven. Waarna er tien ‘’schrijfloze’’ jaren volgden. Ongeveer twee jaar geleden vond ze zichzelf en het schrijven terug. Heel lang durfde ze haar verhalen aan niemand te laten zien. Afgelopen najaar kwam daar verandering in. Sindsdien is er van haar hand een aantal columns en verhalen gepubliceerd en liggen er meerdere romans klaar voor een groot boekavontuur. Ook houdt ze een ‘’Dagboek van een schrijver in wording’’ bij waar ze alles wat haar op schrijfgebied bezighoudt noteert. Daarnaast werkt ze voor een groot concern in luxe artikelen. Dit levert vaak inspiratie op voor komische stukjes.

Techniek

Comments

Lid sinds

8 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Aline, naar aanleiding van gepubliceerde columns en blogs zou ik je graag wat vragen stellen. Kan ik je wellicht op een mailadres bereiken? Alvast veel dank! Groeten, Meta Speksnijder