Afbeelding

Brenda van Dijk

Zo bied je meer waarde van blog naar boek

Zo bied je meer waarde van blog naar boekSimpelweg een groot aantal blogs achter elkaar plaatsen, maakt nog geen boek, zo schreven we in het artikel Van blog naar boek in 5 stappen. Uitgevers en lezers willen meer dan een bundeling van je blogs: ze willen nieuwe informatie. Lees hier vijf manieren om met extra inhoud je boek te verrijken en zo nog meer waarde te geven.

1. Anekdotes

Een blog leent zich goed voor lijstjes: ‘10 manieren om …’ In een boek heb je de ruimte om die verschillende punten tot leven te brengen. Zo verwerkt Maarten van der Meer in zijn blog vernoeming.nl veel namenlijstjes (buitenlandse, vreemde, populaire namen, et cetera).

In zijn boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?, dat 30 oktober in de winkels ligt, zoomt hij in op het verhaal achter de naam uit zo’n lijstje. Sprekende anekdotes, die wel in zijn boek staan, maar niet in zijn blog. Ze geven zijn boek meer kleur en maken het tot een lekker leesbaar geheel. Ook heeft Maarten zijn onderwerp sterker afgebakend, structuur aangebracht en zijn blogs herschreven tot een goedlopend verhaal. Zelfs voordat zijn boek uit is, merkt hij al dat een boek je blog versterkt.

2. Interviews

Vertel je op je blog vooral je eigen verhaal? Dan zetten interviews met deskundigen jouw ervaring in een nieuw licht. Hun gezag straalt af op jouw boek én hun visie is boeiend voor je lezer.

Neem Johan de Kruijf: zijn dochtertje Joyce Rebecca raakte door een medische fout geestelijk en lichamelijk zwaar gehandicapt. In zijn boek Artsen zijn ook maar mensen vertelt Johan over alle gebeurtenissen en de rechtszaak die dertien jaar duurde. Maar hij voegde er ook interviews met een tiental experts aan toe. Van de letselschadeadvocaat tot de hoogleraar Veiligheid in de Zorg en van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg tot een arts en een verpleegkundige die zelf in de fout gingen. Met hun visie op hoe het beter kan en moet, krijgt Johans verhaal een andere waarde.

3. Theorie

Blog je over een moeilijke periode in je leven en hoe jij daar doorheen bent gekomen? Dan zijn er ongetwijfeld methodes die je hebben geholpen en houvast gaven. Je vertelt in je blog vooral hoe je ermee aan de slag bent gegaan. In je boek kun je dieper ingaan op de theorie. Heb je bijvoorbeeld veel gehad aan een nlp-, mindfulness- of andere training? Verrijk je boek dan met kaders, waarin je de uitgangspunten van de methode omschrijft. Of leg uit welke techniek je toepast in verschillende situaties. Zo kan de lezer de vertaalslag maken naar zijn eigen situatie.

4. Opdrachten

Jouw eigen ervaring kan al een grote inspiratiebron zijn voor anderen. Wil je dat je lezer daadwerkelijk aan de slag gaat met jouw inzichten? Help hem dan op weg met opdrachten, oefeningen en checklists. Stel vragen om over na te denken. Geef opdrachten of een stappenplan hoe de lezer zelf resultaat kan bereiken. Als je die opdrachten en checklists ook als downloadversie op je eigen website zet, trek je direct meer verkeer naar je site.

5. Achtergrondinformatie

Maak jouw verhaal extra interessant met achtergrondinformatie. Vul je reisverslag bijvoorbeeld aan met historische informatie over de plaatsen die je hebt bezocht.
In haar blog op Schrijven Online vertelt Tessa Vrijmoed dat ze ‘verdiepingshoofdstukken’ toevoegde aan haar boek Laat je krekels maar krieken – Het Colosseum voorbij. De inkijkjes in het Romeinse leven, die losstaan van haar eigen verhaal, zetten haar persoonlijke ervaring in een breder perspectief.

Brenda van Dijk is schrijfcoach. In samenwerking met BoekenBusiness begeleidt zij schrijvers en ondernemers bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Onder meer via een veelgelezen blog, zes eendaagse trainingen en een op maat gemaakt coachingstraject. Eerstvolgende trainingsdata: 7 november (Auteurswebsite in 1 dag) en 11 december (Vind sponsors voor je boek). Op donderdag 8 januari houdt BoekenBusiness het schrijfcafé Van blog naar boek.

Deze blog is onderdeel van Oktober blogmaand. Bekijk hier alle blogs en tips.

Uitgeven