Start » Boekpresentatie » Esmeralda Kleinreesink - Officier in Afghanistan

Esmeralda Kleinreesink - Officier in Afghanistan

Door: Esmeralda Kleinreesink
Op: 13 mei 2012

Details
ISBN: 
9789029088459

Korte inhoud

De site van Meulenhoff omschrijft mijn boek als volgt:

De meeste mensen weten wel dat er Nederlandse militairen in Afghanistan zitten, dat kunnen we in de kranten lezen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Hoe gaat het eraan toe op een militair hoofdkwartier? Wat gaat er door je heen als midden in de nacht het bunkeralarm afgaat, omdat je kamp wordt beschoten? Hoe voel je je als een jochie je toeroept dat je een boerka aan moet trekken? Hoe is het als vrouw om tussen al die mannen te zitten?

In Officier in Afghanistan geeft luitenant-kolonel Kleinreesink een uniek kijkje achter de schermen van een internationaal militair hoofdkwartier. Ze beschrijft de frustraties, de bureaucratie, de voortdurende spanning en hoe politieke beslissingen doorwerken in de dagelijkse militaire praktijk. Ze beschrijft bovendien hoe vriendschappen tussen al die militairen uit verschillende landen ontstaan, ondanks de cultuurverschillen. Nooit eerder kregen we zo’n uitgebreid inzicht in het reilen en zeilen van een militair hoofdkwartier te velde, nog wel door een van de weinige vrouwelijke militairen.

Het schrijfproces

Gescout worden
Het begon allemaal met een telefoontje van de hoofdredacteur non-fictie van Meulenhoff met de vraag of ik geen zin had om een heel boek te schrijven over mijn ervaringen in Afghanistan. We waren elkaar een week voor dat telefoontje tegengekomen op de borrel van Pauw en Witteman, nadat ik daar had opgetreden om een ander Meulenhoff boek te promoten: Task Force Uruzgan, een verhalenbundel met uitzendverhalen van militairen die naar Afghanistan waren geweest.

Ik zal eerlijk bekennen dat mijn eerste antwoord was dat ik daar eens diep over na wilde denken. Een heel boek schrijven klonk als een gigantische klus en ik had net een nieuwe baan die heel veel tijd en energie vergde. We spraken af om drie maanden later een keer te gaan lunchen.

Kennismakingslunch
Tijdens die lunch had ik een hele lijst met vragen. Kon ik inhoudelijke begeleiding verwachten tijdens het schrijfproces van Meulenhoff? (Ja). Wat kon ik qua marketing van Meulenhoff verwachten? (uitstekende free publicity). Ging ik er rijk van worden? (absoluut niet). Ik zou een jaar de tijd krijgen om een boek van 60.000 woorden te schrijven.

De hoofdredacteur schoof me Onwijs Oud toe van Emma Brunt, een andere schrijver van Meulenhoff. “Kijk hier maar eens in. Het boek heeft een overkoepelend en semi-chronologisch thema, maar bestaat uit losse hoofdstukken van allemaal ongeveer drieduizend woorden. Je kunt korte verhalen schrijven, dat weten we, dan kun je ook zo’n twintig losse hoofdstukken schrijven. Kind kan de was doen.”

Contractonderhandelingen
We spraken af dat ik een boekvoorstel van maximaal twee A4tjes zou schrijven en zodra de uitgeefster akkoord was, zou ik een contract krijgen en kon ik beginnen. Twee weken later lag het modelcontract voor Nederlands literair werk in mijn emailbox.

Over de percentages heb ik niet onderhandeld, maar wel over enkele van de bepalingen. “Goh, dat doen auteurs nooit,” zei de juriste van Meulenhoff. Dat is jammer, want er staan toch wel vreemde dingen in dat modelcontract. Zo hebben we bepaling 1.9 deels geschrapt. In normaal Nederlands vertaalt staat daar namelijk dat als de uitgever haar werk niet doet qua het exploiteren van rechten, zij des al niet te min 50% van de exploitatierechten krijgt die je als auteur dus zelf hebt geregeld.

Spreadsheet
Om overzicht te houden over de hoofdstukken die ik schreef, heb ik een spreadsheet aangemaakt. Daarin stond niet alleen de naam en het onderwerp van elk hoofdstuk, maar ook hoeveel woorden ik had geschreven, en hoeveel woorden inmiddels door de hoofdredacteur van commentaar waren voorzien zodat ik mezelf kon motiveren met een % van het einddoel: 60.000 woorden. Ook hield ik hier bij welke aanpassingen nog nodig waren en in welke volgorde de hoofdstukken moesten komen. Als er bijvoorbeeld halverwege het boek een schouderholster wordt aangeschaft, dan kon ik in de hoofdstukken daarna geen verhalen meer plaatsen waar een beenholster een rol in speelt.

Begeleiding
Hoewel het soms wel enkele maanden kon duren voordat ik commentaar op een hoofdstuk kreeg, was de beloofde begeleiding geweldig. In eerste instantie was het commentaar heel algemeen: ik moest niet te veel uitleggen, vooral gaan beschrijven wat ik zag, rook en voelde en dialogen gaan gebruiken. Nadat ik dat was gaan doen, kreeg ik hoofdstukken terug met heel gedetailleerde verbeteringen die me bijvoorbeeld leerden om teksten in te dikken en niet twee keer een zelfde woord te gebruiken binnen een paar zinnen.

Opleiding
Het werd mij al snel duidelijk dat ik nog ontzettend veel te leren had en ik heb daarom een week vrij genomen om in Londen het story seminar van Robert McKee bij te wonen. Dat was een gouden greep, ik kan het elke schrijver van harte aanbevelen. McKee weet een heel leven aan schrijfervaring en -analyse in een seminar van een week te stoppen en is daarbij nog een vermakelijk spreker ook.

Daarnaast ben ik een maand voor de deadline nog op schrijfretraite.nl geweest. Niet alleen om ongestoord te kunnen schrijven in een omgeving zonder al te veel afleiding (en met jacuzzi), maar ook vanwege de schrijfcoach, Rinske Verberg die daarbij kwam. Met haar heb ik tot op woordniveau bepaalde hoofdstukken door kunnen nemen, een ontzettend leuk en leerzaam proces.

Boekencrisis
Op 15 mei 2011, twee weken na de deadline, lag mijn manuscript bij de uitgever. En daar zou het nog een hele tijd blijven liggen. Vanwege de crisis in de boekenmarkt was Meulenhoff aan het reorganiseren en het was maandenlang niet duidelijk of ze nog wel non-fictie zou blijven uitgeven en zo ja, hoeveel boeken dat zouden zijn. Het eindresultaat was dat Meulenhoff van 100 naar 26 uitgaven per jaar zou gaan, met minimaal dezelfde totaal omzet en zowel fictie als non-fictie zou blijven uitgeven. Mijn boek was een van de 26 gelukkige en zou in mei 2012 uitgegeven worden.

Editing
Ik was door andere schrijvers gewaarschuwd dat pas na het inleveren van het manuscript het echte werk zou beginnen, met eindeloos redigeren. Dat viel mij erg mee, waarschijnlijk omdat ik tijdens het schrijfproces al was begeleid. Een externe redacteur heeft het manuscript een keer integraal doorgelopen op lay-out en woordgebruik en het daarmee nog verder ingedikt. Van haar commentaar heb ik 95% integraal overgenomen. Een paar dingen heb ik niet overgenomen, omdat het geen goed militair taalgebruik was, een betekenisverandering in zou houden of niet bij mijn taalgebruik paste. Daarna heb ik nog twee keer een drukproef mogen doorlopen en de kaart van Afghanistan mogen controleren. Al met al viel me dat erg mee.

Marketing
Een paar maanden voor het uitkomen van het boek heb ik een gesprek met de marketeer van Meulenhoff gehad. Dat concentreerde zich voornamelijk op free publicity mogelijkheden: welke tv-programma's, tijdschriften en websites actief benaderd zouden worden en met welke boodschap. Een social media campagne moest ik zelf verzorgen: daarvoor heb ik een internetmarketingcursus gevolgd, een website gebouwd, een LinkedIn netwerk opgebouwd en Twittervolgers gezocht.

Publicatie
En nu is het dan zover: 15 mei komt het boek officieel uit, maar bol.com heeft vrijdag de eerste exemplaren al naar voorinschrijvers gestuurd, want de eerste lezers twitterden gisteren dat ze het boek aan het lezen waren. Ik heb inmiddels al een interview gegeven aan Schrijven Magazine voor het mei/juni nummer, op 19 mei om 11:00 uur zit ik in het cultuurprogramma van RTVHN Bijlage op zaterdag en vrijdag heb ik een voorgesprek van meer dan een uur gehad met een redacteur van Knevel en Van den Brink, waar ik waarschijnlijk ergens volgende week in de uitzending zit. Kortom: het loopt!

Het boek is vanaf 15 mei overal in de boekhandel verkrijgbaar en nu al online te bestellen bij bol.com.

Fragment: 

(openingsparagraaf hoofdstuk 1)
Met een schoonmaakdoekje in mijn ene hand en een flacon met blauw ontsmettingsmiddel in de andere sta ik op mijn eerste dag in Afghanistan een bureau te poetsen.
Dit was niet helemaal wat ik me had voorgesteld toen ik een half jaar geleden een telefoontje van het Operatie Centrum van de Luchtmacht kreeg met de vraag of ik zin had in een uitzending als hoofd bureau lucht- en grondtransportplanning voor de NATO in Afghanistan. Het beeld dat bij mij opkwam, was van een vluchtplanningskamer met grote televisieschermen, overal klokken met de tijden van vliegvelden over de hele wereld en rode ticker tape waar de meest recente vluchtgegevens voorbij kwamen. Ik zag mezelf voor me in een stoer desertuniform met een kogelwerend vest eroverheen en een Lara Croft holster om mijn rechterbeen.
Schoonmaakdoekjes en ontsmettingsmiddel kwamen in mijn fantasie niet voor.

Een uitgebreider fragment is hier te downloaden.

Reacties

Thule82
Laatst aanwezig: 3 jaren 45 weken geleden
Sinds: 4 Apr 2011
Berichten: 628

Van harte! Dank je ook voor je heel heldere verhaal over het hele proces van begin tot publicatie. Ik zit er zelf nu middenin en ga zeker kijken op sites van je links. smile

'Het zijn niet het hoge gras, het stille land, de smetteloze sneeuw, die het beeld van onze jeugd bepalen. Het is veel meer de schokkende wijze waarop de mens kennis maakt met het leven.' Bertus Aafjes, 'De sneeuw van weleer'

Ellabella
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 27 Mrt 2009
Berichten: 1291

Ja, Esmeralda, bedankt dat je het proces helder en zonder geromantiseerde franje hebt weergegeven en natuurlijk....ik wens je heel veel plezier bij het oogsten van al het succes dat komt!

Kom Schrijven in Toscane! Schrijfcursussen op locatie of locatie om te schrijven.
www.ilbene.nl

Waus
Laatst aanwezig: 5 dagen 9 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Gefeliciteerd met je boek smile
Leuk stukje heb je uitgekozen als fragment. Niet wat ik verwacht had, maar dat had je zelf kennelijk ook niet xD

L'Chaim
Laatst aanwezig: 4 jaren 45 weken geleden
Sinds: 6 Jan 2012
Berichten: 321

Wat schrijf je toch fantastisch! Gefeliciteerd! Ik hoop van harte dat de andere richting die je gaat inslaan (scriptswriting) minstens zo succesvol zal zijn. Zelf heb ik inmiddels een script geschreven voor zes afleveringen van een tv-serie. Nu herschrijven, schrappen en toevoegen. Succes met de verkoop, het is belangwekkend wat je te vertellen hebt.

Eat, drink and be merry, tomorrow we may all be dead. L'Chaim - Op het leven!

Peregrine
Laatst aanwezig: 1 dag 22 uren geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 613

Van harte gefeliciteerd!

Judy
Laatst aanwezig: 1 week 6 dagen geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2943

Gefeliciteerd, Esmeralda!
Mooie, overzichtelijke boekpresentatie, en je website ziet er netjes uit, met duidelijke informatie (leuk ook om over al je verschillende interesses te lezen).
Mag ik vragen bij welke provider je zit en met welk programma je hem hebt gemaakt?

Zjors
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9621

Zo, dat heb je even serieus aangepakt! thumbsup

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Esmeralda Klein...
Laatst aanwezig: 4 jaren 50 weken geleden
Sinds: 16 Nov 2011
Berichten: 110

Dank jullie allemaal voor de felicitaties!

Judy schreef:

Mag ik vragen bij welke provider je zit en met welk programma je hem hebt gemaakt?

Mijn provider is al bijna 10 jaar InterIP//Goedkoop Hosting. De website heb ik gebouwd met WordPress. Een echte aanrader: makkelijk om te gebruiken, veel extraatjes ('widgets/plug-ins') voor te krijgen en helemaal gratis. Ook het ontwerp van de website heb ik zelf gedaan met Artisteer. Dat is zijn geld dubbel en dwars waard, het is een soort design for dummies oplossing. Je vinkt aan wat je wilt, et voila, er komt een prachtig en uniek webdesign uitrollen, helemaal naar je eigen smaak.

In mei 2012 komt mijn debuut Officier in Afghanistan uit

Esmeralda Klein...
Laatst aanwezig: 4 jaren 50 weken geleden
Sinds: 16 Nov 2011
Berichten: 110
L'Chaim schreef:

Ik hoop van harte dat de andere richting die je gaat inslaan (scriptswriting) minstens zo succesvol zal zijn. Zelf heb ik inmiddels een script geschreven voor zes afleveringen van een tv-serie. Nu herschrijven, schrappen en toevoegen.

Ik ben nu bezig met de opleiding TV scenario writing aan de UCLA (online) en dat is erg leuk. Ik heb de smaak van schrijven helemaal te pakken. Ik ben bezig met een spec voor The Mentalist en dat is eigenlijk alleen maar genieten: de karakters helemaal goed krijgen met hun motivatie, de puzzelstukjes langzaam in elkaar laten vallen en dan ook nog mijn kennis van mental magic erin verwerken. Zo leuk! Mijn beat sheet (van 8 pagina's) is al af en we zitten pas in week 3 (van de 10 van de module 'outline schrijven').

Waar ben jij mee bezig? Ben je voor een bestaande serie aan het schrijven (welke?), of met een eigen pilot bezig?

In mei 2012 komt mijn debuut Officier in Afghanistan uit

Via
Laatst aanwezig: 35 weken 2 dagen geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Van harte gefeliciteerd, Esmeralda. Een indrukwekkend proces en je hebt het professioneel aangepakt.
Veel succes en plezier bij alle aankomende promotionele activiteiten!

Esmeralda Klein...
Laatst aanwezig: 4 jaren 50 weken geleden
Sinds: 16 Nov 2011
Berichten: 110
Waus schreef:

Leuk stukje heb je uitgekozen als fragment. Niet wat ik verwacht had, maar dat had je zelf kennelijk ook niet xD

Dat klopt smile Ik heb een typisch 'disillusionment plot' geschreven (zoals ik dat in mijn proefschrift noem) en daar ben ik maar gelijk mee begonnen in hoofdstuk een om de toon te zetten. Niets op mijn uitzending voldeed aan welke verwachting dan ook, en dat maakt het leuk.

In mei 2012 komt mijn debuut Officier in Afghanistan uit

EileenO
Laatst aanwezig: 1 dag 16 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 661

Gefeliciteerd!

sabarinde
Laatst aanwezig: 1 dag 12 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Congratulations, Esmeralda thumbsup

Trenke
Laatst aanwezig: 1 jaar 8 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Wauw Esmeralda, wat een verhaal en wat een proces! Heel erg gefeliciteerd met alles! Met zo'n interessant verhaal en zulke goede promotie moet die verkoop wel goed komen (al zul je er vast inderdaad niet rijk van worden stick out tongue).
Vaak heb ik nog allemaal vragen bij boekpresentatietopics, maar bij jou niet. Super! thumbsup Veel succes.

marondesh
Laatst aanwezig: 29 weken 3 dagen geleden
Sinds: 18 Apr 2011
Berichten: 793

Gefeliciteerd smile

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 9 uren 57 min geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3630

Gefeliciteerd, goed onderwerp!

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 1 jaar 38 weken geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Gefeliciteerd!
Wat een interessant verhaal en wat een mooie, uitgebreide boekpresentatie!

Pim
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 22 Dec 2009
Berichten: 770

Mooi, erg interessant onderwerp. Zag het boek op internet voorbijkomen.
En wat een mooie stappen mbt marketing, dit gaat volgens mij hele mooi worden.
Succes in het verdere traject.

kiksgreggel
Laatst aanwezig: 2 weken 2 dagen geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 488

Mooi verhaal, gefeliciteerd!

Werkt aan 4de en 5de thriller. 'Geen weg terug' verschijnt op 30 mei 2017. 'Gezworen vrienden' (2014). 'Bloedgeld' (2012). 'edwardhendriks.nl' Lees gratis mijn korte verhalen via Smashwords

A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Schrijven Magazine Poëzie

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 24 juli 16.00 u. abonnee...

Leuke aanbieding
Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Literair tijdschrift Alice, onderdeel van Schrijven Magazine

Stuur je allerbeste verhaal of gedicht in naar ons eigen literaire tijdschrift.

Meer informatie