Start » Boekpresentatie » Ineke Kraijo - Rose

Ineke Kraijo - Rose

Door: EileenO
Op: 4 april 2013

Details
Uitgever: 
Mozaïek
ISBN: 
9789023994220
Bladzijden: 
352

Het verhaal van de totstandkoming van mijn historische (jeugd)roman Rose begint eigenlijk bij Kate, het boek dat vorig jaar uitkwam. Hoewel Rose en Kate goed los van elkaar zijn te lezen, gaat Rose verder waar Kate ophoudt. Vorig jaar heb ik een boekpresentatie voor Kate aangemaakt en ik wilde de link hier neer zetten, maar die krijg ik niet geopend, daarom vertel ik ook maar kort iets over de totstandkoming van Kate, voordat ik naar Rose ga. Anders is het wat lastig uitleggen.

Ik wilde graag een verhaal schrijven over de grote hongersnood die de arme boerenbevolking van Ierland trof, halverwege de 19e eeuw, omdat the potato famine in Nederland behoorlijk onbekend is, terwijl het toch heel ingrijpend is geweest. In 1845 waren er acht miljoen Ieren, zes jaar later waren er nog maar zes miljoen over. Ruim een miljoen was gestorven en ruim een miljoen was geëmigreerd. Mijn verhaal over de Potato Famine werd het boek 'Kate'. Een historische jeugdroman die ook (vooral) door volwassenen wordt gelezen.

Anderhalf jaar geleden verkeerde ik in de luxe positie dat vier uitgevers mijn manuscript wilden uitgeven en ik koos van Mozaïek, een keuze waar ik nog steeds blij mee ben. April 2012 verscheen Kate en het boek is erg goed ontvangen. De recensies zijn verlegenmakend en het boek is aangemeld voor 'Het hoogste woord' en opgevraagd voor de jonge jury 2014. Toen ik Kate had geschreven, voelde ik dat het verhaal nog niet af was, of beter gezegd, dat Kate nog niet klaar was met mij. Ze wilde graag dat ik nog meer over haar zou vertellen. En zo kwam Rose tot stand, het vervolg van Kate.

Kate vertelt het verhaal van een veertienjarig meisje dat leeft ten tijde van de Grote Hongersnood. Het verhaal begint in 1845, een half jaar voordat de aardappeloogst mislukt en eindigt in 1847 als Kate aan boord stapt van de driemaster 'Mary Elisabeth' op weg naar de nieuwe wereld.

En daar, aan boord van die driemaster, begint Rose, het boek dat dus over een paar weken verschijnt. Het afgelopen jaar heb ik er hard aan gewerkt en inmiddels is het helemaal af. Ik heb het geschreven, herschreven, laten proeflezen, naar de uitgever gestuurd, daar is het proefgelezen, herschreven, gecorrigeerd, de drukproef is gecorrigeerd en volgende week gaat het naar de drukker. De officiële presentatie is 25 mei, maar winkels zullen het boek al wel iets eerder hebben.

Het was vreemd om een boek te schrijven waarvan al vrij snel duidelijk was dat het zou worden uitgegeven. Heel anders dan wanneer je schrijft en maar hoopt dat je een uitgever zult vinden. Aan de ene kant was het heel ontspannend omdat ik die zekerheid had, aan de andere kant zat er wel een tijdsdruk, omdat een half jaar geleden al was gecommuniceerd dat Rose in april zou verschijnen. En het is toch een boek van ruim 100.000 woorden (en er zijn ondertussen nog drie kinderboeken van mijn hand waren verschenen. 2012 was een beetje een bijzonder jaar).

Net als voor Kate heb ik voor Rose veel moeten researchen. Rose bestaat uit drie delen. Het eerste deel van Rose speelt zich af op de driemaster. Jaren geleden heb ik in Ierland the Dunbrody emigrant's ship bezocht, dus ik moest behoorlijk spitten in mijn geheugen, maar gelukkig hebben ze ook een goede website. En er is veel geschreven over de emigratie. Maar ik merkte wel dat het beeld van dat schip op mijn netvlies me heel erg hielp. Deel twee en drie van Rose spelen aan de andere kant van de oceaan en ik ben nog nooit Europa uitgeweest, dus ook dat kostte veel research, maar was wel erg leuk.

En nu is het dus af en niet meer in mijn handen. Best spannend.

Als er nog vragen zijn over Rose, stel ze dan gerust.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Flaptekst: Het is 1847. De zestienjarige Kate ontvlucht het door honger en ziekte geteisterde Ierland. Op de driemaster ‘Mary Elisabeth’ vaart ze naar de nieuwe wereld, een onbekend land dat haar nieuwe thuis moet worden. De wekenlange tocht over de oceaan met meer dan tweehonderd landgenoten opeengepakt in een ruim is zwaar. Honger, ziekte, storm en windstilte, niets lijkt hen bespaard te blijven.
Gelukkig is Kate niet alleen, haar broers en geliefde Fergus zijn bij haar. Maar dan wordt er een moord gepleegd en Fergus lijkt er meer van te weten…

Toch blijft Kate doen wat ze altijd deed: overleven. Want ergens in dat onmetelijke land woont misschien haar vader.

Rose is een aangrijpende, historische roman over een meisje dat gewapend met geloof, hoop en liefde op weg gaat naar een nieuw leven.

Verder staat er nog op het achterplat:

Ineke Kraijo (1974) is jurist. Eerder schreef ze twee spannende jeugdboeken en twee prentenboeken. Rose is, na Kate, haar tweede historische roman

De media over Kate:
Een indrukwekkend boek. het verhaal boeit, mede door het grote inlevingsvermogen van Kraijo (...) Met haar eerste Young Adult roman laat Kraijo haar talent zien - Nederlands Dagblad

Het verhaal is op meeslepende wijze geschreveven. Het is of je naast Kate staat en alles met haar meebeleeft (...) Een prachtig verhaal voor jong en oud - Reformatorisch Dagblad

Fragment: 

Deel 1

Mei 1847

Hoofdstuk 1

Maandag 3 mei 1847

Met haar handen op de reling van de ‘Mary Elisabeth’ staart Kate over zee naar het steeds kleiner wordende stukje land. Ierland, haar land, dat ze nu voorgoed achter zich laat. Ze ziet de grillige kust en de groene heuvels daarachter. Laaghangende wolken raken de hoogste top van de heuvel, de nevelslierten zacht als een lichte streling.
‘Kate O’Doherty?’
Kate draait zich om en kijkt recht in een woedend gezicht. Ze houdt haar adem in. Voor haar staat Edward Harrison, de man die haar heeft vernederd en die ze met iedere vezel van haar lichaam haat. Edward vernauwt zijn ogen.
‘Wat moet jij hier?’
‘Hetzelfde als jij, ik ga naar Amerika.’
Ze kijkt Edward aan. Zijn nette pak van echt schapenwol is versleten en er zit een gat in de neus van zijn rechterschoen, zijn grote teen steekt er doorheen. Ze trekt haar wenkbrauwen op.
‘Ik kan me herinneren dat jij zei dat de mislukte aardappeloogst een straf van God was om het Ierse volk te treffen, maar als ik naar jou kijk heeft God de Engelsen ook gestraft.’
Ze beseft dat ze brutaal is, maar hier op dit schip is Edward niet langer haar meerdere omdat zijn voorouders toevallig Engels waren. Edward verschiet van kleur.
‘Hoe durf jij zo tegen mij te praten!’
Hij doet een stap naar voren en klemt zijn vingers om haar bovenarm.
‘Kate O’Doherty, jij zult nog spijt krijgen dat je een voet op dit schip hebt gezet. De reis naar Amerika is lang en al die tijd zal ik bij je in de buurt zijn, dichterbij dan je eigen schaduw. Je kunt me niet ontlopen en als ik de kans krijg, zal ik je laten boeten. Ik zal je straffen voor alles wat jullie mijn familie hebben aangedaan. Jij en die buren van je!’
Abrupt laat hij haar los, draait zich op zijn hakken om en loopt weg in de richting van het voordek. Met trage bewegingen wrijft Kate over haar bovenarm, waar Edward haar heeft vastgepakt. Ze ademt diep in en blaast dan langzaam en geconcentreerd de lucht uit. Edward Harrison, op hetzelfde schip als zij!

Reacties

dwe
Laatst aanwezig: 4 weken 5 dagen geleden
Sinds: 10 Jul 2011
Berichten: 797

Dat kan nog spannend worden op dat schip.
Fijn dat je de wind mee hebt!

O

Marria
Laatst aanwezig: 5 weken 7 uren geleden
Sinds: 28 Mei 2006
Berichten: 1332

Proficiat.
Het lijkt me best lastig om naar jouw onderwerp research te doen. Knap.

parrot
Laatst aanwezig: 4 uren 7 min geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 632

Gefeliciteerd! Lijkt me een spannend boek en wat heb je een prachtige cover.

Helga
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1482

Ik heb Kate gelezen en ik ga Rose t.z.t. ook zeker lezen. Ik neem aan dat je al over deel 3 nadenkt?

eef
Laatst aanwezig: 11 weken 3 dagen geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

Gefeliciteerd Ineke thumbsup Mooie cover!

Aliccia
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 262

Gefeliciteerd! Mooi fragment!

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566

@Helga, nee, er komt geen deel 3. Het verhaal is nu afgerond. Ik heb wel ideeën voor een nieuwe historische roman, maar die speelt niet in Ierland.

wolfke
Laatst aanwezig: 2 dagen 2 uren geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 964

Proficiat met je nieuwe boek, en wat een prachtige cover!

Mijn jeugdboek(avontuur)debuut 'Arendsjong' is voorzien voor november 2014.
http://zilverbron.com/auteurs/leen-lefebre.html .

Marjet
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 916

Geweldig, wat een lovende reacties op Kate en nu dus Rose, wat ik niet helemaal begrijp, is Rose een nieuw HP, of blijft Kate de HP?
Gefeliciteerd, Eileen.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Helga
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1482

Ik dacht: het eerste deel speelt in Ierland, het tweede op de Atlantische Oceaan en het derde in Amerika. Had gekund. Maar niet dus.

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566
Marjet schreef:

Geweldig, wat een lovende reacties op Kate en nu dus Rose, wat ik niet helemaal begrijp, is Rose een nieuw HP, of blijft Kate de HP?
Gefeliciteerd, Eileen.

Kate blijft de hoofdpersoon.

Eyckie
Laatst aanwezig: 2 dagen 9 uren geleden
Sinds: 10 Jul 2012
Berichten: 113

Wauw!! Ziet er goed uit, ben jaloers! Maar ook gefeliciteerd natuurlijk.

Sjee
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2394

Gefeliciteerd, Ineke. Prachtige cover ook. Die gaat het vast erg goed doen. thumbsup

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013)
www.suzannewouda.nl - www.letterstroom.nl

Galadriel
Laatst aanwezig: 10 weken 4 dagen geleden
Sinds: 1 Mrt 2013
Berichten: 125

Gefeliciteerd!

Spring...
en laat op weg naar beneden je vleugels groeien.
- Ray Bradbury

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2239

Wat een mooi fragment! Ik kijk gewoon uit naar Rose (vond Kate ook geweldig goed).

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566

Bedankt voor alle complimenten!

Via
Laatst aanwezig: 8 uren 35 min geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2591

Gefeliciteerd! Na het lezen van Kate ben ook ik heel benieuwd naar Rose.

sabarinde
Laatst aanwezig: 5 uren 3 min geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Super gefeliciteerd. Knap gedaan en heel interessant thumbsup

Eliesje
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1171

Gefeliciteerd Ineke!

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

Mijre Gidet
Laatst aanwezig: 2 uren 16 min geleden
Sinds: 19 Apr 2010
Berichten: 1332

Gefeliciteerd! Waar komt alleen de titel vandaan? Als Kate de hp is... Neemt ze soms een nieuwe naam aan (met het idee "een nieuw leven, een nieuwe naam")?

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566
Mijre Gidet schreef:

Gefeliciteerd! Waar komt alleen de titel vandaan? Als Kate de hp is... Neemt ze soms een nieuwe naam aan (met het idee "een nieuw leven, een nieuwe naam")?

Nee, Rose is het symbool waarin alles samenkomt.

Trenke
Laatst aanwezig: 27 weken 2 dagen geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3798

Super, hoor! Van harte gefeliciteerd. Het gaat erg goed met al je boeken! thumbsup

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566

O ja, ik heb het niet expliciet geschreven, maar SOLlers zijn natuurlijk zeer welkom op de presentatie.

Mijre Gidet
Laatst aanwezig: 2 uren 16 min geleden
Sinds: 19 Apr 2010
Berichten: 1332
EileenO schreef:
Mijre Gidet schreef:

Gefeliciteerd! Waar komt alleen de titel vandaan? Als Kate de hp is... Neemt ze soms een nieuwe naam aan (met het idee "een nieuw leven, een nieuwe naam")?

Nee, Rose is het symbool waarin alles samenkomt.

Ah! Bedankt voor het antwoord. Ik snapte er al niet zoveel van, maar als Rose een belangrijk symbool is en geen personage is het ook inderdaad een mooie titel en logischer dan ik verwacht had.

Jacqueline Zirkzee
Laatst aanwezig: 1 jaar 9 weken geleden
Sinds: 29 Mei 2012
Berichten: 14

Geweldig onderwerp! Ik begrijp helemaal waarom ook volwassenen naar dit boek zullen grijpen, na het succes van Kate.

Jacqueline Zirkzee
http://www.jacquelinezirkzee.nl

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566

Ik ben nu wel aan het aftellen. Over drie dagen komt Rose van de drukker, dus als de post meewerkt, heb ik Rose over vier dagen in handen!

Sabine_xlove
Laatst aanwezig: 1 week 23 uren geleden
Sinds: 10 Apr 2013
Berichten: 149

Hoi!
Ik heb gisteren je eerste boek (kate) in de bieb gevonden ik ga hem meteen lezen.
Als ik het iets vind zou ik het zeker leuk vinden ook dit boek te lezen!
gr. sabine

Ja. Nee. Misschien?

EileenO
Laatst aanwezig: 3 weken 6 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 566

Leuk Sabine.

De drukker heeft een beetje vertraging, dus Rose komt maandag pas bij de uitgever. Dan heb ik het boek dus op zijn vroegst woensdag. Ik hoef vandaag dus niet voor de brievenbus te liggen.

Sabine_xlove
Laatst aanwezig: 1 week 23 uren geleden
Sinds: 10 Apr 2013
Berichten: 149

hey!
Ik heb het boek uit, en op sommige stukjes stonden serieus de tranen in mijn ogen, op sommige stukken moest ik het boek echt gewoon even wegleggen! Ik leefde echt gewoon met iedereen heel erg mee, en nu ik dit stukje nog een keer heb gelezen wil ik heel graag het 2e boek lezen! Wat erg dat ze met die engerd op die boot zit! De 1e kans die ik krijg dit boek te lezen zal ik meteen nemen!
Dag, gr. sabine

Ja. Nee. Misschien?

Sabine_xlove
Laatst aanwezig: 1 week 23 uren geleden
Sinds: 10 Apr 2013
Berichten: 149

Ja ik heb het boek bij de site van uitgeverij mozaïek gevonden, hier kan ik hem bestellen! morgen mijn moeder lief aankijken of ze het even wil voorschieten tot ik mijn zakgeld weer heb smile

Ja. Nee. Misschien?

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Masterclass Proza: Schrijven Magazine i.s.m. Atlas Contact

Schrijf je in voor de Masterclass Proza!

Meer informatie

1 jaar voor slechts € 26,50 én 2 cadeaus!

Profiteer nu!

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!