3 manieren waarop schrijvers levens veranderen – deel 1

3 manieren waarop schrijvers levens veranderen – deel 1Boeken dienen als een kompas of gids en zijn een oppepper in tijden van nood. Hun invloed – en dus die van schrijvers – is zelfs in staat levens te veranderen. Wat wil jij in je lezer teweegbrengen?

1.    Verbondenheid

Het boek dat je leest is misschien tientallen jaren geleden geschreven, in een ander land, in een andere taal, door een persoon met een totaal ander leven. Of het kan een paar jaar gelezen zijn geschreven door je buurvrouw. Het maakt niet uit, met een boek leg je een levenslijn naar anderen.

Door een boek te lezen, voel je je verbonden met de persoon aan de andere kant van de dialoog: de schrijver. En het is waarschijnlijk dat je je ook verbonden voelt met de tijdgeest of een realiteit die ergens bestaat en de jouwe had kunnen zijn.

Lezen herinnert je eraan dat je niet alleen bent. Je worstelingen en dromen zijn universeel. Je leven is een onderdeel van een groter ecosysteem. De beste boeken troosten je met een gevoel van verbondenheid.

2.    Empathie

Zoals bij elk goed gesprek en dus ook als je leest, luister je veel. De lezer is de ontvanger van kennis. De andere persoon, de schrijver, geeft iets, deelt wat, iets wat de lezer nog niet eerder had: een feit, een theorie, een standpunt, een emotie. Schrijvers laten anderen binnen in hun geest en vertellen ze geheimen.

Lezen en ook schrijven bevordert een gevoel van empathie, een vermogen om je te verbinden met andere mensen en om je te investeren in hun verhaal. Zelfs al ben je het oneens met de schrijver, dan leer je hem door middel van een boek kennen en dat is de manier waarop je om iemand gaat geven.

3.    Vreugde

Lezen is een genot. Niemand heeft tijd om boeken te lezen die ze niet leuk vinden. Waar de lezer ook voor kiest, lezen moet hem op een bepaalde manier plezier geven. De hoeveelheid tijd en ruimte die de lezer in deze schatten stopt, moet een investering zijn, geen kostenpost.

Het rendement op deze investering moet een soort van genot zijn, een vreugde om iets te hebben beleefd of geleerd of de vreugde van een nieuwe vriend te hebben gevonden.

Het leven is te kort om boeken te lezen die je geen vreugde brengen, of erger, die er niet toe doen.
Schrijf dus wat een leven verrijkt en verander de levens van je lezers.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=AnAmNIzG8dQ#t=81 align:center]

Wat vind jij?

Schrijvers, hoe willen jullie de levens van je lezers veranderen en welke boeken veranderden jou? Laat het weten op het forum.

Uitgeven