3 manieren waarop schrijvers levens veranderen – deel 2

3 manieren waarop schrijvers levens veranderen – deel 2Schrijvers weten dat een boek meer is dan alleen een verzameling van letters op papier. Het zijn de ideeën daar achter die lezers laten lachen, huilen, denken en veranderen. Wat kan een schrijver teweeg brengen en wat wil jij bereiken met jouw verhaal?

1.    Zelfkennis

De meest ontroerende en memorabele boeken zijn degene die de lezer een spiegel voorhouden. Als de lezer mee knikt met het verhaal en denkt: ‘Ja, dit is hoe het zit,’ dan vinden ze een deel van zichzelf. Ze kunnen huilen, lachen of huiveren, want ze zijn zichzelf aan het lezen. De schrijver heeft ze beschreven en als zoiets gebeurt, is dat bijzonder. De auteur beschrijft precies dezelfde wereld, herinnert de lezer aan het verleden, schijnt een licht op belangrijke overtuigingen of laat hoop ontbranden.

Twee vreemdelingen maken dan een verbinding door middel van woorden en daarnaast maakt de lezer contact met degene die hij het best zou moeten kennen: zichzelf. Het helpt herinneren dat er soms ook een vreemdeling in jezelf zit. En hoe meer je leest en schrijft, hoe meer je jezelf onderwijst.

2.    Zelfvertrouwen

Een boek daagt de lezer uit. Als hij namelijk een boek serieus neemt, riskeert hij de kans dat hij een tegenstander vindt. Boeken die vraagtekens zet bij zijn overtuigingen. Ze vertellen dat de menselijke natuur inherent slecht is, of dat de kerk een fout heeft begaan of dat Amerika niet het geweldigste land ter wereld is. Het zal zeggen dat hij het mis heeft.

Een slecht geschreven boek is makkelijk af te wijzen, maar een die zorgvuldig is gemaakt, een die je tot in je diepste wezen raakt, kan niet zo makkelijk worden weggelegd. Het zal eisen dat de lezer staat voor waar hij in gelooft en zijn overtuigingen verdedigt of herziet.

3.    Zorgeloosheid

Lezen helpt om kalm te blijven en kan zelfs therapeutisch werken. Als de lezer zich volledig bezighoudt met een boek, dan houdt tijd op te bestaan en is zijn geest volledig ondergedompeld.

Zoals met alles wat volledige aandacht eist, zorgt lezen ervoor dat je stopt je te haasten. In plaats daarvan ben je waar je moet zijn: hier, lezend. Al het andere is secundair.

Zorgen, angsten en ambities die een moment geleden nog belangrijk waren, worden nu ingepakt in een container waarop staat: ‘voor later’. De enige zorg die de lezer heeft, is naar de volgende pagina komen om uit te zoeken wat daar gaat gebeuren.

Wat vind jij?

Schrijvers, hoe willen jullie de levens van je lezers veranderen en welke boeken veranderden jou? Laat het weten op het forum!

Uitgeven