4 tips voor effectieve brainstorm-sessies

Schrijven Online geeft je tips om te brainstormen.Jouw schrijven is tot een halt gekomen en je weet niet hoe je nu verder moet. Brainstormen kan dan de oplossing bieden, maar wat zijn effectieve manieren om te brainstormenSchrijven Online geeft je vier tips.  

1. Creëer de basis  

Begin met het bedenken wat je gaat schrijven en waarom je hier zoveel energie in wilt steken. Door je doel duidelijk te stellen stoom je je brein klaar voor het uitdenken van de rest van je verhaal. Deze ideeën kun je het best uitwerken met pen en papier. Op deze manier denk je langzamer dan wanneer je een online programma gebruikt. Dit komt je iden ten goede. Pak een groot vel wit papier, een goede pen en laat die gedachtes op papier vloeien.  

2. Ga op date...  

...met jezelf! Neem de schrijver in je mee uit naar een plek die jouw inspiratie een boost geeft. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij de huizen van bekende schrijvers of bezoek een museum. Als je graag met een pen schrijft kun je jezelf ook meenemen naar een winkel waar mooie pennen verkocht worden en jezelf trakteren op de mooiste die je kunt vinden. Op deze manier beloon je jouw creatieve proces.  

3. Gun jezelf tijd  

Begin bij het element wat voor jou het belangrijkste is in je verhaal, datgene wat je aanspoorde om te gaan schrijven. Dit kan een personage zijn, een thema in je verhaal of juist een geweldig einde. Geef jezelf twee ononderbroken uren om dit idee uit te werken. Om een goed verhaal te schrijven moet je een idee hebben wat je brein eindeloos bezig houdt en een zekere diepte in dat verhaal creëert.  

4. Woordweb  

We kennen hem nog van school: het woordweb. Een ietwat gedateerde techniek, maar nog steeds erg nuttig. Begin met de grotere elementen in je verhaal, zoals de held in je verhaal, thema’s en de toon. Schrijf dit midden op een groot vel papier en laat je gedachtes de vrije loop. Schrijf alles wat in je opkomt en wat met het desbetreffende element te maken heeft op het papier. Blijf jezelf hierbij afvragen waar het verhaal om draait en wat er moet gebeuren. Houdt het bij bredere gedachtes en pas op dat je niet te gedetailleerd over één element gaat nadenken. Dat komt later wel.  

Vergeet na een goede brainstorm-sessie je brein niet te bedanken met een ontspannende douche, een goed glas wijn of een stukje chocolade.  

Bron: Writer’s Digest