5 manieren waarop science-fiction science-feit wordt

5 manieren waarop science-fiction science-feit wordtHet is de kruising van de drie science-fiction elementen - personages, verhaal en wereld - die fictieve uitvindingen kan produceren om echte innovaties te stimuleren.

Science-fiction uitvindingen

De meest memorabele creaties van science-fiction zoals de DeLorean tijdmachine en Jetsons ‘vliegende zeepbel auto’ blijven misschien altijd in het domein van fictie, maar veel hedendaagse technologieën vinden hun oorsprong in science-fiction.

Zo lijkt de originele Motorola telefoon met klep verdacht veel op Captain Kirks communicator in Star Trek en onze tablets en e-readers zijn neefjes van de automatisch verfrissende krant, USA Today, die Tom Cruise gebruikte als vluchteling in Minority Report.

Maar bedrijven die geïnteresseerd zijn in innovatie hoeven niet te wachten op de volgende science-fiction bestseller voor inspiratie. Ze kunnen het creatieve proces van science-fiction schrijven in hun voordeel gebruiken.

Eindeloze mogelijkheden

Om te denken aan innovatie in termen van mogelijkheden die er vandaag de dag zijn, werkt beperkend. Het mooie aan science-fiction is dat de auteur en de lezer zich allebei een wereld kunnen voorstellen vol met technologieën, apparaten en diensten die niet zijn gebaseerd op huidige vaardigheden, netwerken of consumentengedragingen.

Door je voor te stellen hoe mensen in de toekomst zouden kunnen leven (in detail, wat ook nodig is voor overtuigend proza), kan een bedrijf dus de auteur worden van zijn eigen toekomst en zich losmaken van het hedendaagse denken.

Schrijftips voor innovatie

Bedrijven kunnen de latente creativiteit van werknemers ontdekken in alle delen van het bedrijf door science-fiction schrijven aan te moedigen. Om te beginnen zijn hier vijf ideeën om science-fiction te gebruiken om innovatie te stimuleren:

1. Organiseer een schrijfwedstrijd

Creatieve wedstrijden maken mensen competitief en enthousiast. Een bedrijfsbrede sci-fi korte verhalen wedstrijd gericht op het vertellen van het toekomstige leven van klanten kan leiden tot inspirerende ideeën en nieuwe producten. Het zal onbekende inzichten onthullen die de dagelijkse werkplek niet laat zien. Deel de resultaten met alle medewerkers. Het ene idee kan namelijk een nieuwe veroorzaken.

2. Focus op de klant

Maak personages waar de klant om kan geven. Science-fiction leert ons dat het niet per se mensen hoeven te zijn, als ze maar menselijk doen en de lezer mee kan leven. Wat zijn hun doelen en welke belemmeringen staan in de weg?

3. Leef in uitersten

Noodzaak kweekt innovatie en niks garandeert noodzaak zoals leven in extremen. Omgevingen die extreem zijn (de ruimte, een wereld zonder water of zonder olie) vereisen inventieve manieren om te overleven en te gedijen.

4. Extrapoleer de wetenschap

Geef de huidige ontluikende wetenschap een duwtje in de goede richting en stel ‘wat als?’ vragen. Wat als we zoveel over het brein te weten komen dat we ons bewustzijn kunnen uploaden naar het internet en zo digitale onsterfelijkheid kunnen bereiken?

5. Heb plezier

Dit werkt het beste als je lineaire logica loslaat, lateraal denken verwelkomt en niet-traditionele verbindingen maakt. Een manier om dit te doen is door genres met elkaar te mixen. Een andere manier is door de extremen van menselijk gedrag op te zoeken of te onderzoeken wat niche groepen doen.

Bron

www.futurebook.net/content/beaming-future

Uitgeven