Afbeelding

Microfoon

Pixabay

5 tips voor het schrijven van een liedtekst

Of je nou muzikant bent of niet: een lied schrijven is leuk. Maar eenvoudig is het niet altijd. We geven je 5 tips om te beginnen met schrijven van liedteksten.

1. Kies je boodschap

Net als bij het schrijven van een blog of gedicht, is het bij een lied belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wát je wilt vertellen. In sommige genres, zoals country, worden vaak letterlijk verhalen gezongen met een begin, midden en slot. De teksten van Nobelprijswinnaar Bob Dylan zijn hier een goed voorbeeld van. In North Country Blues begint hij zelfs letterlijk met Come gather 'round friends, and I'll tell you a tale.
Gevoelens zijn ook vaak thema’s bij liederen, zoals liefde, geluk en conflict. Als je het moeilijk vindt om over emoties te schrijven, kun je ook gedachtes gebruiken als basis voor je tekst. Denk je bijvoorbeeld vaak: ‘Zat ik nu maar op een tropisch eiland, ver van mijn werk vandaan,’? Dat zou je dan kunnen gebruiken als insteek voor je liedtekst. Ga brainstormen: waarom zou het daar zoveel beter zijn? Hoe zou mijn dag er uitzien op een tropisch eiland? Waarom zou ik daar gelukkiger worden?

2. Schrijf zinnen die makkelijk te onthouden zijn

In alle muziek, maar zeker bij popmuziek, is het goed om teksten te schrijven die goed te onthouden zijn. Simpel maar interessant is vaak de beste combinatie. Vooral het refrein moet erg catchy zijn, zoals in Happy van Pharell Williams (Because I'm happy / Clap along if you feel like a room without a roof / Because I'm happy / Clap along if you feel like happiness is the truth).
Het refrein moet dan ook de belangrijkste boodschap van je lied bevatten, waarin je duidelijk maakt wat je wilt zeggen. Het kan helpen om in rijm te schrijven, maar dit hoeft niet. Te veel focussen op rijm belemmert je in je creativiteit en zorgt snel voor clichématige teksten (Ik liep op straat en ik zag jou / Ik wil zeggen dat ik van je hou / Je bent de allermooiste voor mij / Jouw lach maakt mij altijd blij). Let goed op het ritme en metrum van je zinnen, en natuurlijk of ze passen op de muziek.

3. Het hoeft niet in één keer perfect

Weet je precies welke boodschap of welk gevoel je wilt overbrengen, maar kun je de juiste woorden om de lading te dekken maar niet vinden? Geen zorgen! Net als bij het schrijven van een verhaal, is een liedtekst schrijven een kwestie van bijschaven en herschrijven. Ook professionele liedschrijvers moeten soms tientallen versies weggooien voordat ze raak hebben. Geen enkele hit wordt in één keer geschreven.

4. Kies een originele titel

De titel van je lied is als de titel van een boek: het moet aandacht trekken, nieuwsgierig maken en tegelijkertijd iets vertellen over de inhoud. Ga voor een korte titel, bij voorkeur één tot drie woorden, zodat de naam van het lied makkelijk te onthouden is. Als je de tekst wilt verkopen aan een maatschappij of zelf daadwerkelijk het nummer gaat opnemen, wil je tenslotte dat je nummer opvalt in de massa. Kies voor een originele titel, het liefst één die nog geen ander lied heeft. ‘Ik mis je’ is bijvoorbeeld geen titel die mensen snel onthouden. Vaak worden zinsdelen of woorden uit het refrein gebruikt als titel, zoals bij Livin’ on a Prayer van Bon Jovi. Vanwege de vele herhalingen van Livin’ on a Prayer, is zowel de titel als het nummer makkelijk te onthouden.