5 tips voor het schrijven van je synopsis

Je verhaal is klaar, tijd om het aan te bieden aan een uitgever. Wanneer je het manuscript gaat opsturen, moet je er altijd een synopsis bij doen. Hoe schrijf je nou eigenlijk een goede synopsis? We geven je 5 tips.

1. Vertel ook hoe het verhaal afloopt

Jouw synopsis is niet het verhaal dat uiteindelijk op de kaft of als samenvatting in webwinkels komt te staan, dus je hoeft niet bang te zijn om het einde te verklappen. Integendeel: uitgevers willen natuurlijk weten hoe het verhaal zich ontwikkelt.

2. Schrijf in tegenwoordige tijd

Schrijf de synopsis in de tegenwoordige tijd en de derde persoon – ook als je verhaal in de ik-persoon staat. In de synopsis vertel jij, als schrijver, als het ware over het avontuur van je hoofdpersoon.

3.Zorg dat alle hoofdpunten in de synopsis staan

  • Waar gaat het verhaal over?
  • Wie zijn de belangrijkste personages en wat zijn hun karaktereigenschappen?
  • Wat is het conflict in het verhaal?
  • Wat is de drijfveer van de personages?
  • Wat is de setting van het verhaal? Vindt het plaats in onze wereld of een fantasiewereld?

4. Beslis of je dialoog toevoegt

Je kunt ook een dialoogfragment toevoegen aan je synopsis. Dit hoeft niet per sé, maar een stukje dialoog laten lezen kan de uitgever een goede indruk geven van je schrijfstijl en –kwaliteit.

5. Maak de synopsis niet te lang

Een synopsis mag zo kort zijn als je zelf wilt, zolang je alle belangrijke informatie er maar in hebt staan. Probeer een maximum van één A4’tje (enkelzijdig bedrukt!) aan te houden. In je synopsis hoeven geen onnodige details en zeker niet alle subplots te staan.

Wat is een synopsis?

Een synopsis is een kort overzicht of samenvatting van je verhaal. De uitgever of redacteur die naar je werk kijkt, zal als eerste de synopsis lezen nadat hij of zij je brief gelezen heeft. Vaak komen uitgevers al niet eens verder dan de synopsis: ze weten snel genoeg of het idee gaat werken of niet. De synopsis is dus ontzettend belangrijk, want hiermee kun je de uitgever enthousiast maken over je verhaal.