Afbeelding

Wees niet te kritisch op jezelf tot je een eerste versie af hebt.

Amerikaanse schrijver Philip Roth stopt met schrijven

Philip Roth zegt te stoppen met fictie schrijven en lezen.Philip Roth, auteur van vertaalde werken als Nemesis, Verontwaardiging en Exit geest, zegt in een interview met het Franse magazine Les Inrocks dat hij klaar is met schrijven.

‘Genoeg is genoeg,’ aldus de 74-jarige auteur tijdens het interview. Hij kwam tot de beslissing nadat hij zijn hele oeuvre in omgekeerde volgorde had gelezen. Roth laat daarmee een bijna een halve eeuw schrijven achter zich met meer dan twintig romans op zijn naam.

‘Aan het einde van zijn leven zei de bokser Joe Louis: ik heb beste wat ik kon gedaan met wat ik had. Dat is precies wat ik zelf zou zeggen over mijn werk,’ aldus Roth. ‘Ik heb mijn hele leven gewijd aan de roman. Ik studeerde, gaf les, schreef en las. Er was bijna geen ruimte voor andere dingen.’

Roth heeft meerdere prijzen voor zijn literatuur in ontvangst mogen nemen, waaronder de Pulitzer-prijs met American Pastoral (vertaald: Amerikaanse pastorale) en de Man Booker Prize voor zijn hele oeuvre. Ook is hij al jaren kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Bron

www.volkskrant.nl/vk/nl/3352/boeken/article/detail/3345850/2012/11/10/Philip-Roth-stopt-met-schrijven.dhtml