Afbeelding

Margaret Thatcher

Auteur mogelijk vervolgd voor fictieve moord op Margaret Thatcher

Auteur mogelijk vervolgd voor fictieve moord op Margaret ThatcherHilary Mantel, tweevoudig Man Booker Prize-winnaar, wordt mogelijk vervolgd omdat ze in haar nieuwste verhalenbundel een personage een moord laat plegen op Margaret Thatcher.

Margaret Thatcher wordt vermoord door een huurmoordenaar. Fictief, natuurlijk, want de echte Thatcher overleed vorig jaar aan een beroerte. Maar als het aan Lord Timothy Bell, voormalig vriend en adviseur van Thatcher, ligt, krijgt auteur Mantel een proces aan haar broek.

Bell vindt dat het korte verhaal, dat The Assassination of Margaret Thatcher – August 6th 1983 heet en afgelopen vrijdag op The Guardian werd gepubliceerd, getuigt van ‘slechte smaak’. En hij roept op tot een politieonderzoek naar de schrijfster. ‘Als iemand toegeeft iemand anders te willen vermoorden, dan lijkt het me logisch dat de politie daar onderzoek naar doet,’ aldus Bell.

Andere schrijvers en journalisten nemen het inmiddels voor de auteur op. ‘Ik ben opgegroeid in een mijnwerkersdorpje waar mensen openlijk spraken over de manieren waarop ze Thatcher wilden straffen voor de misdaden tegen onze gemeenschap,’ aldus journalist Damian Barr. ‘Thatchercide is een mentale misdaad waar veel Thatcheroverlevers zich schuldig aan hebben gemaakt.’

En schrijfster Lisa Appignanesi reageert als volgt: ‘Zou Lord Timothy Bell ook om een politieonderzoek hebben gevraagd toen hij las dat het personage Pierre in Tolstojs Oorlog en Vrede probeert Napoleon te vermoorden?’

Zo’n dertig jaar geleden zag Mantel Thatcher onbeschermd lopen vanuit het Windsor ziekenhuis. ‘Als ik het niet was, als ik iemand anders was geweest, zou ze nu dood zijn,’ was haar gedachte, zo vertelt ze op The Guardian in antwoord op de vraag wat haar inspireerde dit verhaal te schrijven.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2014/09/23/wordt-hilary-mantel-echt-vervolgd-voor-haar-fictieve-moord-op-margaret-thatcher/

Uitgeven