#BeingGrunberg en de presentatie van Het bestand

Het nieuwe boek van Arnon Grunberg  Het bestand werd gisteren gepresenteerd in Amsterdam, samen met een voorafgaande onderzoek. Sinds oktober vorig jaar werd het boek gelezen door 350 proeflezers waarbij ze met veel snoertjes aan computers vast zaten om hun hersenactiviteit te kunnen meten tijdens het lezen.

Nadat deproefpersonen Het bestand hadden gelezen kwamen er vijf emoties naar voren die ze hadden ervaren tijdens het lezen. Walging kwam het duidelijkst naar voren, daarna minachting, bedroefdheid, boosheid en inleving. De nieuwsgierigheid naar de inhoud van Het bestand werd na de bekendmaking van de emoties die loskwamen steeds groter.

Opvallend veel duistere emoties

Alle gevoelens die bij mensen naar boven kwamen waren negatieve emoties. Neuroloog Ysbrand van der Werf van het VUmc en het Nederlands Herseninstituut sprak hierover tijdens de presentatie van Het bestand. Er waren ook nog een aantal emoties die opvallend snel daalden tijdens het lezen van het boek. Dit waren tevredenheid, hoop, interesse en gevoels van veiligheid. Volgens van der Werf zegt dit niks over de kwaliteit van het boek, een boek zou ook goed kunnen zijn omdat het duidelijke emoties oproept.

Grunberg aan de snoertjes

Ook een opvallend verschil was zichtbaar tussen de emoties van lezers en de emotie van Grunberg zelf. November 2013 zat hij aan dezelfde snoertjes vastgeketend maar nadat ze wekenlang zijn hersenactiviteit hadden gemeten was er geen resultaat uitgekomen. Hij was te geconcentreerd bezig met woorden op de juiste plek zetten om het gewenste en meetbare effect te krijgen. Enige opvallende gevoelens waren triomf en blijdschap als hij een nieuwe vondst of twist in zijn boek gevonden had.

#BeingGrunberg

Studenten van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde in samenwerking met Grunberg een interactief rollenspel om erachter te komen of de game de toekomst van literatuur is. De game heet Being Grunberg en deelnemers speelde het gister in het centrum van Amsterdam. Hoe het spel precies in elkaar steekt is nog niet helemaal duidelijk. Het is gebaseerd op zijn boeken die in opdrachten en instructies via een app worden doorgegeven aan de spelers, zo worden ze rondgeleid door Amsterdam.  Het verhaal komt op een totaal andere wijze tot leven.

Bron

http://www.knack.be/nieuws/boeken/literatuur-in-het-lab-de-nieuwste-grunberg-lezen-met-tientallen-snoertjes-aan-je-hoofd/article-reportage-536113.html

Uitgeven