Bibliotheken mogen boeken digitaliseren zonder toestemming

Bibliotheken mogen boeken digitaliseren zonder toestemmingBibliotheken mogen boeken zonder toestemming van schrijvers of uitgevers gaan digitaliseren, schrijft een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een advies aan de rechters. EU-lidstaten hoeven dus geen regels te maken om de digitalisering tegen te gaan.

De enige voorwaarde die wordt gesteld is dat lezers de digitale versies niet in handen mogen krijgen. De digitale versie van het boek moet namelijk binnen de fysieke muren van de bibliotheek blijven. Lezers kunnen dus de digitale boeken alleen lezen van schermen in de bibliotheek zelf.

Aanleiding

Het advies werd uitgesproken naar aanleiding van een Duitse rechtszaak tussen de Technische Universiteit van Darmstadt en uitgeverij Eugen Ulmer KG, die bezwaar maakte tegen de digitalisering van een geschiedenisboek. Het hof is niet verplicht het advies te volgen, maar het weegt wel zwaar.

De Duitse uitgever vindt dat de universiteit de e-books moet aanschaffen in plaats van de boeken zelf te digitaliseren. De rechter die de zaak behandelde, vroeg het Europese Hof hoe de regelgeving van de EU hierover moet worden uitgelegd.

Bron

www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3667415/2014/06/05/Bibliotheek-mag-boek-digitaliseren.dhtml

Uitgeven