Bijna driekwart Britse jongeren leest liever papieren boek

Bijna driekwart Britse jongeren leest liever papieren boekJongeren lezen niet alleen meer, ze verkiezen ook het papieren boek boven een e-boek of luisterboek. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onder 16- tot 24-jarigen.

Onderzoeksbureau Voxburner hield een enquête voor The Bookseller. Uit de resultaten blijkt dat 73 procent van de 16- tot 24-jarigen fysieke boeken verkiest boven digitale boeken en luisterboeken. Ruim 30 procent geeft bovendien aan nooit e-boeken te kopen. Eerder bleek al uit Amerikaans onderzoek dat jongeren onder de 30 meer lezen dan mensen van 30 jaar of ouder.

E-boeken te duur

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 900 jongeren in Groot-Brittannië. Volgens het onderzoeksbureau vond het overgrote deel van deze groep e-boeken te duur. ’70 procent vond dat 9 euro voor een paperback een redelijke prijs is, terwijl maar 10 procent bereid is hetzelfde te betalen voor een e-boek,’ aldus Luke Mitchell van Voxburner.

‘Ze vertelden ons dat ze ervan houden boeken aan te raken en de kreukels in de rug te zien, maar voor jonge mensen die op zoek zijn naar koopjes gaat de bekering tot e-boek waarschijnlijk bepaald worden door prijs.’

Zo vond 37 procent van de geënquêteerden dat 6 tot 9 euro een goede prijs is voor een paperback en ongeveer hetzelfde percentage jongeren vond 4 tot 6 euro redelijk. E-boeken moeten volgens 43 procent minder dan 4 euro kosten.

Boekwinkel en bibliotheek hebben bestaansrecht

De bibliotheek is verre van dood, zo concludeert Voxburner. Ruim 40 procent van de jongeren gaat namelijk regelmatig naar de bibliotheek en 66 procent gebruikt de bibliotheek van een hogeschool of universiteit. 53 procent gaf bovendien aan e-boeken te lenen bij bibliotheken als ze beschikbaar zouden zijn.

Volgens Mitchell toont dit onderzoek dat jongeren ‘net zo geïnteresseerd zijn in boeken als altijd’. Kijk op The Bookseller voor meer onderzoeksresultaten, zoals welke apparaten het meest door jongeren worden gebruikt om e-boeken te lezen.

Uitgeven