Blanke vrouwen domineren uitgeversbranche

Blanke vrouwen domineren uitgeversbrancheEen onderzoek in de Verenigde Staten wijst uit dat blanke vrouwen de overhand hebben in de uitgeversbranche. Het onderzoek werd gehouden bij 34 Amerikaanse uitgevers. De resultaten laten zien dat 79% van de werknemers in deze branche blank is en 78% vrouw.

Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de verdeling van de werkgelegenheid in de uitgeversbranche. Dat geldt ook voor de situatie in Nederland. Uit cijfers van het CBS blijkt wel dat er nog steeds minder vrouwen dan mannen een voltijd baan hebben. Hoe de verdeling van mannen en vrouwen precies bij uitgeverijen is,  is niet duidelijk.

In de VS stelt men de vraag of het gebrek aan diversiteit in de uitgeversbranche gekoppeld kan worden aan het gebrek aan diversiteit in de boeken die uitgegeven worden. De overgrote meerderheid van die boeken is geschreven door blanke auteurs en gaan over blanke personages. Van de 3500 boeken die uitgegeven werden in de Verenigde Staten in 2014, waren 84 boeken geschreven door auteurs met een donkere huidskleur en 180 boeken beschreven personages met eenzelfde huidskleur. Echter, dit betreft alleen het gebrek aan diversiteit in huidskleur en verklaart dus ook niet de meerderheid aan vrouwen in de uitgeversbranche.

Kijkend naar de literatuur in Nederland en Vlaanderen lijkt ook een gebrek aan diversiteit aanwezig te zijn: in de top 60 van bestsellers in Nederland staan beduidend meer blanke auteurs. Drie van de zestig boeken in de lijst zijn geschreven door een auteur met een licht getinte huidskleur. Een soortgelijke situatie is aanwezig in Engeland. Of dit ook gekoppeld is aan een meerderheid van blanke werknemers in de uitgeversbranche is onduidelijk.

Het is bekend dat in de media een algemeen probleem met diversiteit heerst, maar niemand weet de precieze omvang van het probleem.

Bron: The Guardian.