BREIN stopt de illegale verspreiding van boeken

BREIN stopt de illegale verspreiding van boekenBREIN verwijdert zoekresultaten, links en bestanden van auteursrechtelijk beschermde werken. Dit doet de organisatie door verwijderingsverzoeken naar Google te sturen. Rechthebbenden kunnen hierbij helpen.

Downloaders zoeken vaak via Google op titels van werken en komen via de zoekmachine vrij makkelijk op websites die illegaal teksten aanbieden. Door het verwijderen van deze zoekresultaten beperkt BREIN de vindbaarheid van illegaal verspreide teksten.

In januari 2013 heeft De Groep Algemene Uitgevers (GAU) een extra dienst bij BREIN afgenomen: BREIN+. Sindsdien doet de organisatie dagelijks meldingen aan Google. Op basis van de GfK lijst is het merendeel van de Nederlandstalige titels opgenomen in BREIN+, die wekelijks wordt geüpdatet. Eerder waren dat alleen fysieke titels, maar vanaf maart 2014 worden ook e-books toegevoegd om zo compleet mogelijk te zijn en piraterij te stoppen.

Hulp van rechthebbenden

Daarnaast ontbreken er in de database van BREIN populaire titels die in de jaren voorafgaand aan 2013 zijn uitgebracht en niet centraal zijn opgeslagen. Vandaar dat BREIN rechthebbenden oproept zelf nieuwe of niet eerder bekende populaire titels te melden ten behoeve van het BREIN+ programma.
Dit kan gedaan worden door een excelsheet te mailen waarin de volgende informatie is opgenomen:

•    Titel
•    Auteur
•    Jaar uitgave
•    Rechthebbende

De sheet kun je mailen aan carla.de.bruin@anti-piracy.nl. Rechthebbenden kunnen een maandelijkse rapportage krijgen van de verwijderde zoekresultaten.

Bron

www.nuv.nl/nieuws/gau-nieuws/brein-des-te-completer-des-te-beter-voor-opsporen.474157.lynkx

Uitgeven