David Mitchell publiceert kort verhaal op Twitter

David Mitchell publiceert kort verhaal op TwitterBooker shortlistauteur David Mitchell onderwerpt zich aan het keurslijf van Twitter door in 280 tweets een verhaal te vertellen over een valiumtrip van een jongen.

Mitchell, de prijswinnende auteur van de roman Cloud Atlas, wendde zich 14 juli tot het ‘duivelse keurslijf’ van Twitter om een nieuw kort verhaal te vertellen: The Right Sort. Het gaat over een jongen die tript op de valiumpillen van zijn moeder en wordt verteld in Twitteruitbarstingen van 140 karakters in de komende zeven dagen.

De schrijver heeft een nieuw Twitter-account aangemaakt voor het verhaal: @david_mitchell. Zijn vorige account werd alleen gebruikt om informatie over zijn boeken en optredens te geven.
Voorgangers

Mitchell is niet de eerste schrijver die een verhaal op deze manier publiceert, Neil Gaiman, Jennifer Egan en Philip Pullman hebben ook geëxperimenteerd met sociale media. Er is zelfs een Twitter fiction festival.

The Right Sort

Het verhaal van Mitchell wordt in tegenwoordige tijd verteld door een jongen die met zijn moeders valiumpillen tript. Hij houdt van valium, want het transformeert de wereld in ordelijke, hapklare ‘pulsen’.

‘De jongen denkt en ervaart in wezen in Tweets,’ zegt Mitchell. ‘Mijn gebruik van Twitter  komt dan ook van binnenuit het verhaal, in plaats dat het van buitenaf door mij wordt opgelegd als een gimmick. Valium laat me ook balanceren tussen het fantastische en het realistische. Misschien gebeuren de bovennatuurlijke gebeurtenissen echt, misschien zijn het slechts chemische droombeelden.’

Het verhaal speelt zich af in hetzelfde universum als Mitchells langverwachte roman The Bone Clocks, die begint in 1984 als een weggelopen tiener een vreemde vrouw ontmoet die een kleine vriendelijkheid aanbiedt in ruil voor ‘asiel’. The Bone Clocks komt 2 september uit in het Engels.

Waarom in tweets?

‘De tweets volgen elkaar visueel op. En ik denk dat dit de manier verandert waarop je de tekst leest. Een reeks tweets lezen is net alsof je door een smal raam kijkt van een trein die door een landschap snelt vol tunnels en banden van licht en donker. Elke tweet wist zijn voorganger uit.’

‘Narratieve tweets moeten twee dingen hebben. Eén: een uitgebalanceerde eenheid met een eigen (mag ik zeggen haiku-achtige?) juistheid en twee: een drijfveer of een soort van personageontwikkeling, stemming, plot, idee of een combinatie ervan. Ik hou van de uitdagingen die Twitter biedt. Het was niet makkelijk, maar Georges Perec schreef een hele roman zonder de letter ‘E ‘, dat is pas een dwangbuis.’

Bron

www.theguardian.com/books/2014/jul/14/david-mitchell-publishes-short-story-twitter

Uitgeven