‘De Nederlandse taal heeft uitstekende overlevingskansen voor de toekomst’

Uit een omvangrijk rapport van het Meertens Instituut, de Taalunie en de Universiteit Gent, dat afgelopen maandag werd uitgebracht, blijkt dat de Nederlandse taal een sterke positie in het dagelijkse leven behoudt. De invloed van het Engels is slechts in enkele sectoren merkbaar.

Uit het rapport De staat van het Nederlands blijkt dat het Nederlands in vrijwel alle sectoren van de samenleving dominant is en dat bijna alle sprekers het Nederlands een ‘mooie taal’ vinden.
De onderzoekers gingen na of het Nederlands in een ‘superdiverse samenleving’ wel of niet verdrongen wordt door andere talen, die via immigratie en globalisering het Nederlands beïnvloeden. Dit deden zij onder andere door tweejaarlijks enquêtes af te nemen bij een panel bestaand uit 3003 Nederlanders, 3419 Vlamingen, 133 Friezen en 113 Brusselaars. De panelleden waren zowel mannen als vrouwen en van verschillende leeftijden en afkomst. In de enquêtes werd hen gevraagd naar hun eigen woordkeuze en het taalgebruik dat zij bemerkten in hun omgeving.

Volgens de onderzoekers is de positie van het Nederlands sterk. ‘Als het van de attitudes afhangt, is het Nederlands dus een zeer vitale taal met uitstekende overlevingskansen voor de toekomst’

Van taalverlies blijkt dus nauwelijks sprake, alhoewel het Engels in sommige sectoren en onder jongeren oprukt. Veel van deze Engelse woorden worden echter vernederlandst. ‘Het gebruik van vreemde woorden in het Nederlands valt onder het kleinschalige niveau van de woordkeuze en richt geen wezenlijke schade aan in een taalsysteem’, stellen de onderzoekers in het rapport vast.

Erger jij je wel eens aan onnodig Engels taalgebruik? Dan is deze grappige facebookpagina iets voor jou.  

Bron

https://www.trouw.nl/cultuur/nederlandse-taal-bezwijkt-helemaal-niet-onder-engels-~a2d181b5

Uitgeven