Dichtvorm – Triolet

De kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online regelmatig een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week de triolet.

Vorm

Een triolet is een gedicht bestaande uit acht regels. Deze dichtvorm is ontstaan in Frankrijk in de 13e eeuw. In Nederland wordt de triolet weinig gebruikt, mogelijk vanwege de moeilijkheid, maar in werken van o.a. Drs. P en Kees Torn zijn wel degelijk goede voorbeelden te vinden.

Het schema ziet er als volgt uit:
A
B
a
A
a
b
A
B

Zoals je ziet zijn de eerste, vierde en zevende regel hetzelfde. Ook de tweede en de laatste regels zijn identiek.

Voorbeeld
 

Triolet door Drs. P

Het mooie in een triolet
Is: ieder onderdeel exact
Zoals het moet. Daar zit nu net
Het mooie in – een triolet
Is als een uitgebreid pakket
Men rangschikt stijlvol en compact
Het mooie. In een triolet
Is ieder onderdeel exact

Zoals je ziet, mag er in de herhaalde zinnen wel gespeeld worden met interpunctie. De inhoud moet hetzelfde zijn, maar je mag komma’s, streepjes, vraagtekens etc. gebruiken.

Opdracht

Het is herfst. We gaan een periode tegemoet met veel feestdagen – Sinterklaas, kerst, Oud en Nieuw. Schrijf een triolet die gaat over deze periode van het jaar. Zo kom je alvast lekker in de stemming. Wat is voor jou kenmerkend aan deze tijd, of waar verheug je je het meeste op? Of vind je de feestdagen juist verschrikkelijk?

Je kunt het gedicht in het reactieveld hieronder plaatsen. Er zal geen redactionele feedback op gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback.

Dossier