Doe jij al aan Twitteratuur?

Doe jij al aan Twitteratuur?Sociale media is the place to be voor moderne schrijvers. Doe je voordeel met social media, zoals Twitter en Facebook, als schrijver. Lees hier de mogelijkheden en deel wat jij kan doen met 140 tekens.

Sociale media hebben een belangrijke plaats in ons dagelijks leven. ’s Morgens maak je even een selfie, ’s middags staat er een foto op instagram van jou, je eten en je vrienden en ’s avonds vertel je op Facebook hoe je dag was en deel je een leuke link. Het was dus een kwestie van tijd voordat ook schrijvers dit medium gingen gebruiken.

De nieuwe haiku

Literaire tweets – ook wel twitteratuur - lijken verdacht veel op haiku’s, zo hebben ze beide eenstrikte limitatie aan lengte. Deze beperkingen bevorderen de creativiteit. Zo zei filmmaker Orson Welles zelfs dat de afwezigheid van beperkingen de vijand is van kunst. In andere woorden is limitatie dus de basis van kunst. Dat zie je niet alleen bij twitteratuur, maar ook bij het sonnet, ballet en opera. Alle kunst is gebaseerd op regels.

Waar je bij Twitter maximaal 140 tekens mag gebruiken, moet je bij een haiku precies drie regels schrijven van vijf, zeven en daarna weer vijf lettergrepen. Ze zijn beide bedoeld om te worden gedeeld bij sociale gelegenheden om inzichten te vertellen. Ze lijken zelfs zo op elkaar dat er zoiets bestaat als een twaiku. En de beste haiku’s, twaiku's en tweets hebben een plek waar twee verschillende ideeën samenkomen en een omkering plaatsvind (ook wel kireji genoemd).

‘Work finally begins when the fear of doing nothing exceeds the fear of doing it badly.’ @Alain de Botton

‘One day Justin Bieber will turn forty and we’ll all go, “I can’t believe Justin Bieber is forty,” except some of us will be dead.' @Michael Ian Black

Samen literaire producten maken

Enige tijd geleden organiseerde Schrijven Online een aantal competities met Twitter als medium voor schrijvers: Twittertales, Twittersongs, de Chicktale en de Twitterthriller waren een groot succes.

Telkens gaf Schrijven Online de eerste regel van een verhaal of songtekst. Volgers van @SchrijvenOnline konden in een retweet de volgende regel verzinnen. De beste werd elk uur uitgekozen en daarna mochten volgers de volgende zin verzinnen. Dit herhaalde zich totdat de volgers samen een songtekst of verhaal hadden gemaakt.

Het was zo’n succes dat de Twitterthriller in Schrijven Magazine is verschenen en de Twittersong op muziek is gezet en een videoclip heeft gekregen.

Sociale media romans

Je kan zelfs hele romans publiceren op Twitter. Het voordeel hiervan is dat je werk op een toegankelijke manier aan een breed publiek kenbaar wordt gemaakt en daardoor krijg je ook sneller een respons. Op 21 juni publiceerde Brecht Wille Het Jaar Dat Was op Twitter, opgedeeld in 3486 tweets. 

Wille is niet de eerste die een roman op Twitter heeft gepubliceerd. Er zijn ook een aantal Engelse Twitter romans, de bekendste hiervan zijn het volledige getweete Reservoir Dogs. en het verhaal van de bekende auteur Rick Moody over een date op Coney Island.

Werkt literatuur op sociale media?

Normaal is sociale media vluchtig en is de aandachtspanne van een gemiddelde sociale media gebruiker kort, dus werkt dat wel? Volgens Ine Kiekens van Neder-L wel: ‘Doordat zinnen en frasen van elkaar gescheiden zijn, worden ze elk op een aparte wijze belicht. Ik had het gevoel meer aandacht te kunnen besteden aan de tekst, net doordat die niet in een doorlopende vorm wordt gepresenteerd. De lezer wordt niet gedwongen om meteen over te gaan naar een nieuwe aaneenschakeling van woorden; de scheiding tussen de zinnen zorgt immers voor ruimte waarin over het geschrevene kan worden gereflecteerd.’

Doe mee!

Kan jij twitteratuur schrijven? Of ben je nog even op zoek naar inspiratie?

Deel jouw Twitteratuur, twaiku's, Facebookroman en de leukste literaire werken op sociale media op het forum!

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven