Donkere wolken boven kinderboek

Donkere wolken boven kinderboekHet kinderboek staat onder druk. Jeugdboekenschrijfster Floortje Zwigtman schreef een betoog waarin ze overwoog te stoppen met schrijven. 'Als er geen zinnig boek meer te schrijven valt, dan maar helemaal geen boeken meer'. Ook Jacques Vriens uitte zijn zorgen over de toekomst van het Nederlandse kinderboek.

Te weinig aandacht op school

De schrijvers signaleren dat onder druk van verkoop- en omzetcijfers veel klassieke werken uit de jeugdliteratuur nauwelijks nog te krijgen zijn. Volgens de schrijvers ligt dat niet in de laatste plaats aan het gebrek aan aandacht voor jeugdliteratuur. Op scholen is lezen een ondergeschoven kindje, betogen ze. Volgens Vriens lezen leerkrachten zelf veel te weinig en brengen ze het lezen ook niet meer over op hun leerlingen.

Meer aandacht in de pers

Ook de pers zou volgens Vriens meer aandacht moeten besteden aan jeugdboeken. Maar schrijvers zouden ook de hand in eigen boezem moeten steken. Aan de kwantiteit ligt het volgens hem niet. Er wordt veel geschreven en dat moet volgens Vriens zo blijven. Volgens hem is het nu zaak om voldoende aandacht te besteden aan al dat werk. Dan blijven de kinderen plezier houden in het lezen, en hoeft Floortje Zwigtman niet te stoppen met schrijven.

Bron

http://www.volkskrant.nl/opinie/verdwijnt-het-kinderboek~a3804642/

Uitgeven