E-boeken lenen blijft voorlopig gratis in bibliotheek

E-boeken lenen blijft voorlopig gratis in bibliotheekLeden van de openbare bibliotheken kunnen met een betaald abonnement voorlopig gratis e-boeken blijven lenen. Er zit nog wel een betaald pluspakket in de pijplijn.

Dat liet Diederik van Leeuwen, directeur van Stichting Bibliotheek.nl (BNL), weten tijdens een presentatie op de Frankfurter Buchmesse. De bedoeling was dat titels tot drie jaar oud middels een strippenkaart geleend konden worden (20 euro voor 18 titels). Dit pluspakket werd vanwege technische problemen uitgesteld en nu is zeker dat het systeem er dit jaar ook niet komt.

Het huidige systeem werkt als volgt: het aanbod e-boeken in bibliotheken is volledig gratis en bevat titels vanaf zes maanden oud. Voor meer recente toptitels probeert het BNL speciale arrangementen met uitgevers te maken. Van Leeuwen geeft een voorbeeld:

‘Volgend jaar komt de verfilming van Publieke werken van Thomas Rosenboom uit. Dan willen we die gedurende een periode van bijvoorbeeld drie maanden kunnen uitlenen. Tegelijk kunnen bibliotheken lokaal met bioscopen afspreken dat hun leden met hun pas tien procent korting krijgen op het zien van de film, zodat we die tegelijk op een slimme manier promoten.’

Nergens zo goedkoop

De prijs van het uitlenen van e-boeken is nergens zo goedkoop als in Nederland. Dat is in Nederland namelijk 72 cent, tegenover 1,02 euro in Estland, 1,20 euro in Vlaanderen en zelfs 2,18 euro in Zweden. Dat blijkt uit een Europese benchmark die BNL samen met het Vlaamse Bibnet heeft laten uitvoeren. Van Leeuwen zegt dat dit komt omdat Nederland als enige land een e-boek aan een onbeperkt aantal mensen tegelijk kan uitlenen.

Bron

http://maartendessing.blogspot.nl/2014/10/bibliotheken-blijven-voorlopig-alle-e.html

Uitgeven