Enorm Franz Kafka archief wordt vrijgegeven

Er wordt een enorm archief van Franz Kafka vrijgegeven.Een Israëlische rechter heeft besloten dat een groot archief van Franz Kafka gepubliceerd mag worden.

Het papierwerk werd in 1939 door Kafka’s beste vriend Max Brod meegenomen uit Praag en is sindsdien jarenlang verborgen gebleven. Er is al lang een rechtszaak gaande over het eigendom van de manuscripten, en afgelopen zondag heeft de Israëlische rechter Talia Kopelman-Pardo een besluit genomen.

Het archief wordt nu overhandigd aan de Israëlische Nationale Bibliotheek in Jeruzalem. De bibliotheek heeft laten weten de documenten – duizenden papieren en notitieboekjes van Kafka – online te gaan publiceren.

Kafka liet het papierwerk na aan Max Brod toen hij overleed in 1924. Hij vroeg zijn vriend het te verbranden, maar Brod heeft in plaats daarvan drie romans van Kafka gepubliceerd: The Castle, The Trial en Amerika. De rest van het archief nam Brod mee naar Palestina, waarna hij het overhandigde aan zijn secretaresse Esther Hoffe. Zij verkocht een deel en liet de rest na aan haar dochters in 2007.

Sindsdien ligt de collectie opgeslagen in kluizen in Tel Aviv en Zurich. Het was het onduidelijk wie de eigenaar van de documenten was. De Israëlische rechter heeft besloten dat alle documenten ‘niet als gift’ werden doorgegeven en dus mag worden vrijgegeven. Brods testament gaf namelijk aan dat zijn archief aan de bibliotheek van de Hebreeuwse Universiteit, van Tel Aviv of van een andere publieke instelling in Israël gegeven moest worden.

Bron

www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/israel-court-orders-kafka-manuscripts-be-transferred-to-national-library.premium-1.469870