Start » Nieuws » Frank Westerman: De compositie van je boek

Frank Westerman: De compositie van je boek

19 Mei 2017

 De compositie van je boekUit welke elementen is een boek opgebouwd? Vivian de Gier en Marc Brester vroegen het aan schrijver/ journalist Frank Westerman, auteur van bestseller De graanrepubliek (1999) en El Negro en ik (2004).

Frank Westerman:  ‘Als gastschrijver aan de universiteit van Leiden heb ik weleens uitgelegd hoe de compositie van een boek in elkaar steekt. Uit welke elementen is een boek opgebouwd? Ik ontleedde – letterlijk – El Negro en ik, mijn boek over de opgezette zwarte mens El Negro. Dat leent zich daar goed voor, juist vanwege de parallel – twee Franse broers hadden deze man opgegraven en gevild, ontdaan van zijn huid en botten, om hem later op te zetten.

Voor mij begint een boek met een idee, met het thema. Maar dat abstracte idee moet een concrete ondergrond krijgen, een stam of wortelstok waarop ik het kan enten. Daarna heb ik “dragende” personages nodig, zij vormen het voertuig waarmee ik het verhaal vertel. Daarvan werd ik me voor het eerst bewust toen ik de verantwoording schreef voor De graanrepubliek. Ik formuleerde hoe ik te werk was gegaan, en zag ik dat ik bijvoorbeeld in het eerste hoofdstuk vier mensen introduceer, de dramatis personae. Ik vond het verhelderend. Het hóé, daar komt het bij het schrijven op aan. El Negro en ik gaat over hoe ik me verhoud tot de ander, over cultuur en identiteit. De vorm is die van de detective. Kan ik achterhalen wie El Negro was? Het spoor voert via Parijs naar Barcelona naar zuidelijk Afrika.

Meer lezen over hoe Frank Westerman de kunst van de compositie van een boek uitlegt? Je vindt zijn verhaal in het komende nummer van Schrijven Magazine dat 2 juni verschijnt. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 22 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- DBC Pierre’s geheime boekformule
- Een boek schrijven met de sneeuwvlokmethode
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


succesvol met eigen beheer

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!...

Speciale aanbieding

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!...

Superaanbieding
Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
topredacteur

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Speciale aanbieding