Afbeelding

De strijd om het behoud van bibliotheken woedt stevig door in Groot-Brittannië.

Gouden Lijst 2014 voor Tijgereiland en Zeven minuten na middernacht

Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries (Querido) en Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness, vertaald door Manon Smits (De Geus), hebben de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar gewonnen. 

Tijgereiland won in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken en Zeven minuten na middernacht in de categorie vertaalde boeken. De Gouden Lijsten zijn op 13 september uitgereikt tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Aan de prijs is per categorie een bedrag van € 1.500,- verbonden. 

'Tijgereiland is een pakkende, intrigerende jeugdroman over de ontreddering van een puber na de scheiding van zijn ouders’, aldus de jury onder leiding van Helma van Lierop. ‘De verwarring en de vervreemding die de hoofdpersoon voelt, worden met veel oog voor verrassende details beschreven, waardoor pijnlijk duidelijk wordt hoe de wereld voor hem op zijn kop staat in zijn zoektocht naar de tijger’.

Over Zeven minuten na middernacht, dat Patrick Ness schreef naar aanleiding van het concept van schrijfster Siobhan Dowd, schrijft de jury: ‘Zeven minuten na middernacht is een diep ontroerend verhaal over vasthouden en loslaten. De kwetsbaarheid van de hoofdpersoon die worstelt met de ziekte en naderende dood van zijn moeder, en zijn begrijpelijke emoties worden met een groot invoelingsvermogen onder woorden gebracht en in de indringende tekeningen van Jim Kay op een aangrijpende manier verbeeld.’

De Gouden Lijst is in 2011, op uitdrukkelijk verzoek van de Griffeljury, in het leven geroepen. Met deze prijs wordt het gat gedicht tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar).

Uitgeven