Afbeelding

Beeld Tineke de Lange

Hester Knibbe - winnaar VSB Poëzieprijs 2015

Hester Knibbe - winnaar VSB Poëzieprijs 2015 De Rotterdamse dichteres Hester Knibbe is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015. Zij krijgt de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar voor haar bundel Archaïsch de dieren (Uitgeverij De Arbeiderspers).

Knibbe ontving de prijs zojuist tijdens een feestelijke avond in de Kunsthal in Rotterdam uit handen van juryvoorzitter Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. De genomineerden waren Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Alfred Schaffer en Peter Verhelst. 

De Jury over Knibbe’s bundel

Stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm en taal zijn de woorden die de jury aan Knibbe’s bundel toekend. In haar voldragen bundel keert Knibbe terug naar de wil tot weten van de allereerste mens en de verdrijving uit het paradijs die daarop volgt. Antwoorden zijn er niet te vinden in deze gedichten; de goden geven niet thuis. Mythische verbanden zijn er echter des te meer, bijvoorbeeld in de zangerige en klankrijke taal van Knibbe. De jury was speciaal ingenomen met de sterke samenhang en dwingende stuwende kracht in deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn ontgoochelende kern terugbrengt en vervolgens warm omhelst.

Hester Knibbe - winnaar VSB Poëzieprijs 2015 De jury, bestaande uit voorzitter Peter Vandermeersch, Yra van Dijk, Ruth Joos, Peter Theunynck en Antoine de Kom, nomineerde in november vijf van de in totaal 107 ingezonden bundels die tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2014 zijn verschenen. Uit alle ingezonden bundels koos juryvoorzitter Peter Vandermeersch zijn 100 favoriete gedichten voor de bloemlezing ‘De 100 beste gedichten’. De uitgave van De Arbeiderspers en Stichting VSB Poëzieprijs is tijdens de prijsuitreiking gepresenteerd en is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel.

Ter gelegenheid van de Poëzieweek is het gedicht Laten we de oude ... uit de winnende bundel Archaïsch de dieren van Hester Knibbe als poster uitgebracht. De poster is te bestellen via info@poetry.nl.

Poëzieweek 2015

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs is het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2015. Een week lang voert de poëzie in Nederland en Vlaanderen de boventoon met evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, het NK Poetry Slam, de Turing Gedichtenwedstrijd en het Gedichtenbal.

Bron

www.vsbpoezieprijs.nl