‘Het hoeft niet écht te kunnen, als het maar geloofwaardig is.’

Tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag 2016 gaf Isa Maron een workshop thriller schrijven. Dit deed zij namens Moordwijven, een collectief van 6 Nederlandse thrillerschrijfsters.
Het publiek had enorm veel vragen voor de succesvolle thrillerauteur, maar de belangrijkste was misschien wel: hoe ver kun je van de werkelijkheid afdwalen bij een thriller?

In veel boeken worden misdaden of moorden binnen een paar dagen of weken opgelost. In de werkelijkheid kan dit vaak maanden of jaren duren. Ook schrijven over politiezaken is lastig, zeker als je weinig verstand hebt van hoe het er in het écht aan toe gaat. Welke personen binnen de politie zijn verantwoordelijk voor wat? Wie zijn er aanwezig bij een plaats delict? Bij het beschrijven van moorden lopen veel schrijvers ook tegen het grote onweten aan. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld in werkelijkheid tot iemand stikt bij een wurging?
Het antwoord op al deze vragen is volgens Maron: het hoeft niet écht te kunnen, als het maar geloofwaardig is.

Het schrijven over moord en misdaad is niet altijd makkelijk en leuk. Het beschrijven van gruwelijke gebeurtenissen vergt een sterke maag en een rijke fantasie.
‘Schrijf wat een verhaal nodig heeft, ook al is het gruwelijk.’ zegt Maron hierover.

Isa Maron
Isa Maron is schrijfster en schrijfcoach. In 2008 debuteerde ze met de thriller Passiespel. In totaal schreef ze tot nu toe 9 thrillers. Samen met Marlen Beek-Visser, Ingrid Oonincx, Anita Larkens, Liesbeth van Kempen en Anja Feliers is zij lid van Moordwijven, een collectief voor thrillerschrijfsters. Op de Schrijven Magazine Schrijfdag op 18 september gaf ze een workshop over het schrijven van een thriller.