Hoe weet je of je manuscript goed genoeg is voor een uitgeverij?

In het komende nummer van Schrijven Magazine vertellen vier redacteuren en een schrijfdocent waar een goed manuscript aan moet voldoen. Is jouw levenswerk klaar om opgestuurd te worden naar de uitgeverij of is die laatste punt nog niet gezet? Wij geven alvast één tip weg!

Door Natasja Bijl

Louise Koopman is redacteur voor diverse bedrijven en literaire uitgeverijen waaronder Nieuw Amsterdam. ‘Wat ik vaak zie, is dat er fouten ontstaan wanneer er gedurende het schrijfproces dingen veranderd zijn. Een personage heeft bijvoorbeeld een andere, meer of minder belangrijke rol toebedeeld gekregen, waardoor bepaalde passages in het verhaal geen functie meer hebben, of op een andere plek thuishoren. Wanneer je veel herschreven hebt en er veel veranderd is, om het verhaal krachtiger te maken, heeft dat consequenties voor het hele boek. Ook wat betreft gebeurtenissen, dialogen en zelfs kleine dingen als kledingkeuze of hoe iemand loopt of zwijgt. Ik noem het erfenissen uit eerdere versies als die zaken niet consequent zijn aangepast en daarmee het verhaal verstoren of soms zelfs ongeloofwaardig maken.’

Alle tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 27 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Uitgeven

Techniek