Ivo Victoria start Fakebook-experiment

Ivo Victoria start Fakebook-experimentIn samenwerking met Creatief Schrijven en Carmien Michels heeft Ivo Victoria een experiment bedacht om op een nieuwe manier verhalen te vertellen. Het resultaat is Fakeboek, een literaire mix van realiteit en fantasie.

Op het eerste gezicht is Fakebook een soort Facebook-kloon met status updates van een aantal personages, die ontstonden in het hoofd van Ivo Victoria en Carmien Michels. Zij creëerden Jan De Greef, Els Aertbeliën en Vincente Schilacci die elkaar uiteindelijk ontmoeten in een romantisch Italiaans dorpje.

‘Ik heb geen idee of een project als Fakeboek de toekomst is van het verhalen vertellen,’ zegt Ivo Victoria. ‘Maar het is wel, en zeker voor beginnende schrijvers, een uitstekende denkoefening die je heel bewust laat omgaan met je personages. Je dient als schrijver – ook letterlijk – een profiel op te stellen van elk personage, en alles te weten over hem/haar en wat hen overkomt. Maar de natuurlijke beperkingen die de vorm je oplegt, verhinderen je dit alles letterlijk op te schrijven. Ook in een verhaal of roman is het meestal niet zo interessant om de innerlijke gedachtewereld van je personages uit te schrijven maar binnen Fakeboek wordt de schrijver werkelijk gedwongen om sub-tekst te creëren. Status updates moeten kort zijn, foto’s, links, video moeten betekenis krijgen. En daarbovenop is het eigen aan social media dat niemand er zich toont zoals hij is – ook je personages zijn zich hiervan bewust uiteraard, en spelen dus op hun beurt een rol.’

De specifieke vorm van Fakeboek zorgt voor nog een aantal andere uitdagingen. In een roman kun je spelen met chronologie en tijdssprongen. Hoe verwerk je dit in een nieuwsfeed? Je hoeft Fakeboek ook niet lineair te lezen zoals een boek. Je kunt springen tussen tijdslijn, personages, links, filmpjes, enzovoort. Bovendien zijn de lezers al betrokken tijdens het schrijfproces. Er ontstaat een interactie tussen schrijver en lezer terwijl het verhaal geschreven wordt, niet als het boek af is.

In de toekomst wil Fakeboek niet alleen interactie tussen schrijvers en lezers mogelijk maken, maar ook niet-professionele schrijvers een kans geven op het platform. Iedereen zal zijn eigen verhaal kunnen bedenken of kunnen meeschrijven aan een bestaand verhaal. Fakeboek wordt een soort sociaal netwerk voor co-writing, een netwerk van schrijvers, lezers, verhalen en personages.

Bron

http://fakeboek.be/

Techniek