Afbeelding

De cover van de verhalenbundel Desnoods met harde hand.

John Toxopeus debuteert met verhalenbundel

De verhalenbundel Desnoods met harde hand van John Toxopeus is uitgegeven.John Toxopeus ging in 2002 met pensioen en wijdde zich vervolgens volledig aan het schrijverschap. Schrijven Online hield een interview met hem over zijn plotselinge succes.

De auteur zegt het zelf al bij de Boekpresentatie van zijn bundel op Schrijven Online: ‘Een 65-plusser die debuteert met een verhalenbundel. Het mag een klein wonder heten.’

John Toxopeus is al jarenlang lid van Schrijven Online en is een fervent schrijver sinds zijn pensioen in 2002. Hij volgde schrijfcursussen, schreef mee in een schrijfgroep, won meerdere schrijfwedstrijden en werd in allerlei Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften gepubliceerd. Ruim tien jaar na zijn pensioen wordt zijn eerste verhalenbundel uitgegeven.

Van een boekdeal met een uitgeverij is het nooit gekomen, tot nu. Waarom nu wel, denk je?

Lili de Ridder van het Manuscriptbeoordelingsbureau ‘De Lettervrouw’ (van Maaike Molhuysen) heeft mij geholpen met het selecteren en opnieuw beoordelen van de verhalen. Het benoemen van een centraal thema is belangrijk voor een uitgeverij. Dat werd: agressie. Maaike Molhuysen heeft mij daarna een paar uitgeverijen geadviseerd. Begin vorig jaar had ik voor het eerst twee serieuze reacties.

Kun je wat meer vertellen over de korte verhalen die je in Desnoods met harde hand hebt opgenomen?

De verhalen gaan over mensen of situaties die boosheid of onlustgevoelens in mij wakker maken. Ik verbind dat met de zwarte kant van mijzelf waarna mijn hoofdpersonen wraak nemen of daar het slachtoffer van zijn. Soms hebben ze succes, soms niet, soms laten ze de lezer achter met de scherven. Ik probeer het zo schaamteloos mogelijk te vertellen. Het gaat in mijn verhalen niet om wat er gebeurt, maar waarom het gebeurt.

Je bent al jaren lid van Schrijven Online. Wat heb je aan de tijd bij ons gehad?

In het begin (zeven jaar geleden) had ik via het forum veel contacten met lotgenoten. Dat is na een jaar verwaterd. Ik denk dat ik voor een aantal mensen te ambitieus was. Daarna heb ik veel plezier beleefd aan de informatie over (serieuze) schrijfwedstrijden. Ook aan de soms vermakelijke discussies van deelnemers op het forum.

Wat raad je andere schrijvers en leden van Schrijven Online aan?

Mensen die het schrijverschap serieus nemen raad ik aan de lat van het ambitieniveau hoog en de lat van het verwachtingspatroon laag te leggen. Je vergroot je kansen door het verbeteren van je vaardigheden (schrijven is een ambacht; er zijn veel goede cursussen), mee te doen met (serieuze) schrijfwedstrijden, verhalen te sturen naar literaire tijdschriften. Jaar in jaar uit. Maak gebruik van deskundigheid van anderen. Laat je nooit (nooit!) uit het veld slaan door negatieve reacties. Geen talent zonder doorzettingsvermogen, zei Harry Mulisch. Go for it!

De verhalenbundel Desnoods met harde hand is inmiddels te bestellen bij Uitgeverij de Brouwerij. Op 22 februari wordt het boek gepresenteerd in Boekhandel Manschot in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op de website van de uitgeverij.

Bron

www.uitgeverijdebrouwerij.nl/desnoods-met-harde-hand/