Jongeren lezen meer dan oudere generatie

Jongeren lezen meer dan oudere generatieWe zijn er al jaren bang voor: lezen sterft uit. Onze angstkreten zijn onnodig, want uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren – specifiek die van de Y-generatie – meer lezen dan ouderen.

Ouderen lezen minder

Onderzoeksbureau Pew Research enquêteerde 6.000 Amerikanen van 16 jaar en ouder over hun leesgewoontes en kwam tot een opmerkelijke conclusie: 88 procent van de Amerikanen onder de 30 jaar las het afgelopen jaar minstens 1 boek, in vergelijking met 79 procent van Amerikanen van 30 jaar en ouder. Mensen van 65 jaar en ouder scoorden zelfs nog lager.

Ook bleek dat 43 procent van de millennials – de Amerikaanse benaming van Generatie Y, de groep mensen geboren na 1980 – dagelijks leest, tegenover 40 procent van mensen ouder dan 30.

Lezen blijft interessant

Nu is het verschil in percentage niet wereldschokkend, maar het onderzoek weerlegt wel de hedendaagse consensus dat jongeren niet meer geïnteresseerd zijn in boeken vanwege de vele technologische ontwikkelingen. De 22-jarige Samantha Shannon, auteur van bestseller (en debuut) The Bone Season, staat dit bij: ‘Het klopt dat we storytelling tegenwoordig op andere manieren consumeren, maar we zijn niet minder geïnteresseerd in verhalen dan vorige generaties dat zijn.’

Om daar een schep bovenop te doen: 62 procent van de millennials gaf aan dat er in boeken ‘veel belangrijke informatie staat die niet beschikbaar is op internet’. Maar 53 procent van oudere Amerikanen was het met deze statement eens.

Steeds meer manieren om te lezen

Verder bleek uit het onderzoek dat de helft van jonge Amerikanen het afgelopen jaar gebruik heeft gemaakt van een bibliotheek, percentueel gezien net iets hoger dan ouderen. De jongere generatie gaf echter aan zich niet veel te bekommeren om de massale sluitingstrend van vele bibliotheken. Ook hierop gaf Shannon een treffende verklaring:

‘Als millennials steeds minder waarde in bibliotheken zien, zoals het Pew onderzoek suggereert en wat treurig is, dan komt dat niet doordat we niet lezen, maar omdat er zoveel meer manieren zijn om te lezen en te reageren op boeken.’

Bron

www.theguardian.com/books/2014/sep/12/young-read-more-books-than-older-generation-research

Uitgeven