Leer poëzie lezen tijdens Hallo Gedicht!

Hoe lees je poëzie? Van 28 januari (Gedichtendag) tot en met 25 mei 2016 kun je hier achter komen. Dichter des Vaderlands Anne Vegter reist dan van provincie naar provincie om mensen kennis te laten maken met het lezen van poëzie.

Poëzie lezen en een masterclass

Dit doet Vegter niet alleen, maar samen met de dichters Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz, Charles Ducal, Maarten van der Graaff, Vrouwkje Tuinman en Maud Vanhauwaert. Op verschillende locaties leest Vegter samen met deze zes dichters poezië voor. Ook geeft het gezelschap een masterclass poëzie lezen waarin de dichters aan de hand van eigentijdse gedichten laten zien hoe zij naar poëzie kijken.

Een introductie in de Nederlandstalige poëzie

Tijdens Hallo Gedicht! kun je niet alleen leren hoe je poëzie leest, maar het evenement is ook een introductie in de Nederlandstalige poëzie van de afgelopen vijftig jaar. Anne Vegter maakte daarnaast de bloemlezing ‘Je bent mijn liefste woord’, waarin gedichten opgenomen zijn die aan bijzondere gebeurtenissen tijdens een mensenleven verbonden zijn. Gedichten van o.a. Els Moors, Joost Zwagerman, Marije Langenaar, Peter Verhelst zijn in de bloemlezing opgenomen. De meeste gedichten die tijdens Hallo Gedicht! voorbij komen zijn in deze bloemlezing terug te vinden.

Drie gedichten

Tijdens Hallo Gedicht! worden in iedere stad drie gedichten op de snijtafel gelegd. Daarbij komt één gedicht van Vegter, één van de gastdichter en één gedicht ontleden ze samen. De analyses die tijdens de tour voorbijkomen, worden in de Leeswijzer Hallo Gedicht! gebundeld.

Hallo Gedicht! komt langs in Groningen, Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden, Middelburg, Utrecht,  Assen, Almere, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Deventer, Den Haag, Amsterdam en Gent.

Techniek