Lidewijde Paris over hoe een schrijver kan leren van lezen

Lidewijde Paris over hoe een schrijver kan leren van lezenHoe en wat moet je lezen als je beter wil leren schrijven? Dat was de vraag die Lidewijde Paris, oud-uitgeefster van onder andere Querido en auteur van het boek Hoe lees ik?, afgelopen zondag beantwoordde in haar workshop op de Schrijven Magazine Schrijfdag.

Verpakking

Het was een volle zaal waarvoor Paris aan de hand van een filmpje over een blinde man liet zien dat het niet alleen uitmaakt wat je zegt, maar ook in welke woorden je het verpakt. Door je als lezer bewust te worden van wat een tekst met je doet en waarom, kun je diezelfde technieken gaan toepassen in je eigen teksten.

Show & tell

Een belangrijk onderwerp in de workshop was 'showing & telling'. De reden dat er in schrijfcursussen zo wordt gehamerd op 'show, don't tell' is volgens Lidewijde Paris dat vertellend schrijven moeilijk is om af te leren, maar het heeft wel degelijk een plaats in verhalen. Ze illustreerde dit met een fragment uit Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel, waarin 'show' en 'tell' door elkaar werden gebruikt en sommige zinnen die op het eerste gezicht letterlijk en vertellend waren, toch een extra, onderliggende betekenis bleken te hebben.

Veel informatie en tips

Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren het verschil tussen fabel en sujet (de chronologische opeenvolging van gebeurtenissen en de manier waarop je ze aan de lezer presenteert), hoe je kunt spelen met het referentiekader van een lezer, en wat de connotatie (bijbetekenis of associatie) van een woord is.