Literaire terugblik op het jaar 2014

Literaire terugblik op het jaar 2014Aan het einde van het jaar worden er door verschillende kranten en boekenwebsites lijstjes gemaakt met de beste boeken van het jaar. Hier vind je een overzicht van het jaar 2014.

Op de site van de Athenaeum Boekhandel is een recensieoverzicht gemaakt aan de hand van lijsten van: De Morgen, De Standaard, NRC Handelsblad, Het Parool, De Volkskrant, Trouw, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en Elsevier. In de lijsten staat zowel fictie als non-fictie genoemd en er is aandacht voor binnenlandse en buitenlandse fictie, maar ook aan jeugdboeken wordt aandacht besteed. Ook de literaire weblog Tzum heeft de boekenlijstjes van de grote kranten online gezet.

De NRC- recensenten tipten telkens drie boeken, waarvan er steeds terugkerende auteurs in het lijstje voorkwamen. Phil Klay, Ian McEwan, Kees ’t Hart en Roger Martin du Gard waren de meest gekozen.  

Het lijstje van de Volkskrant werd voornamelijk gedomineerd door leerzame boeken over ons lichaam, waaronder: De mooie voedselmachine van Giulia Enders, De beestjes in ons van Martin Blaser, Allemaal beestjes van Jop de Vrieze en Midas Dekkers De kleine verlossing of de lust van ontlasten.

Dries Muus van HP/De Tijd noemt in de categorie ‘Gote Namen’ onder andere Herman Koch met zijn Geachte heer M, Kaddisj voor een kut van Dimitri Verhulst en Ik kom terug van Adriaan van Dis. Ook doen De Wereld Draait Door-boeken het goed in zijn lijstje, zoals Twee wegen van Per Petterson, Godin, held van Gustaaf Peek en Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck.

Ook Elsevier en  De Standaard waagden zich aan een boekenlijstje voor 2014. Elsevier maakte een top 13 van de beste boeken, waarvan de meest opvallende die van Adriaan van Dis (Ik kom terug), Gustaaf Peek ( Godin, held) en Niña Weijers (De consequenties) waren. De Standaard maakte voor diverse categorieën een top 10-lijstje, waarvan in de categorie  Nederlands proza De spiegelingen van Erwin Mortier de winnaar is. In de categorie vertaalde literatuur won Alice Munro met haar boek Levens van meisjes en vrouwen. Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries werd als de favoriet gekozen in de categorie Jeugd.

Bron

http://www.athenaeum.nl/nieuws/13287/recensieoverzicht17122014

Uitgeven