Longlist Erik Hazelhoff Biografieprijs bekend

Vandaag is de longlist bekend gemaakt van inzendingen die in aanmerking komen voor de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. Uit de 104 inzendingen heeft de jury, onder voorzitterschap van Lisa Kuitert, deze longlist van tien titels samengesteld. De Erik Hazelhoff Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Erik Hazelhoff Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-. Kandidaten De 10 kanshebbers voor 2010 zijn:
  • 1. Diaghilev, Sjeng Scheijen [Uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker]
  • 2. Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven, deel 1 (1923-1962), Nop Maas [Uitgeverij Van Oorschot]
  • 3. Vondel. Het verhaal van zijn leven (1587-1679), Piet Calis [Uitgeverij J.M. Meulenhoff]
  • 4. Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld, Jolande Withuis [Uitgeverij De Bezige Bij]
  • 5. Beethoven. Een Biografie, Jan Caeyers [Uitgeverij De Bezige Bij]
  • 6. Bert Haanstra, filmer van Nederland, Hans Schoots [voorheen: Mets en Schilt uitgevers]
  • 7. Juliana & Bernhard, Cees Fasseur [Uitgeverij Balans]
  • 8. Joop den Uyl, 1919-1987, Anet Bleich [Uitgeverij Balans]
  • 9. Joke Smit, Marja Vuijsje [Uitgeverij Atlas]
  • 10. Anton de Kom, Biografie, Alice Boots & Rob Woortman [Uitgeverij Contact]
Over de vakjury De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, samengesteld door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema prijs. Het oordeel wordt gevormd op grond van een juryreglement, vastgesteld door het bestuur van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs. De vakjury van 2009/2010 bestaat uit Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad), Sander van Walsum (de Volkskrant), Hein Jens (directeur Carré), Edwin de Vries (schrijver/acteur), Dr. Fred Leeman (kunsthistoricus) en voormalig vlootpredikant ds. Roelof Steenstra. Voor de Erik Hazelhoff Prijs 2009/2010 wordt de vakjury voorgezeten door Prof. Dr. Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Over de prijs Vanaf volgend jaar zal de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs een tweejaarlijkse literaire prijs uitreiken met twee categorieën: de Erik Hazelhoff Biografieprijs en de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs. De stichting is vernoemd naar Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje. H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld zal als beschermvrouwe vanaf 2010 de tweejaarlijkse literaire prijzen uitreiken. Doel van de prijzen is getalenteerde schrijvers een platform te bieden naar het schrijverschap, het bevorderen van het lezen en schrijven van biografisch werk in het algemeen, de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek te vergroten, als ook het in stand houden van het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema.

Bron

www.erikhazelhoffprijs.nl