NaNoWriMo 2016: de derde week is voorbij!

De derde week van de NaNoWriMo zit er alweer op. Hoe is het deze week gegaan? Nog anderhalve week voor de boeg. We geven je wat extra tips voor als je dit weekend nog gaat schrijven.

Ga op pad

Je kunt niet schrijven zonder te leven. Heb je de afgelopen drie weken iedere vrije minuut achter je computer gezeten? Dan is het hoog tijd om de deur uit te gaan. Spreek af met een gezellige vriend of vriendin, ga winkelen of bekijk eens een nieuwe stad. Ga naar de dierentuin, een pretpark of de bioscoop. Creativiteit ontstaat door nieuwe indrukken op te doen, ervaringen te ondergaan en de wereld te zien. Dus: kom uit die donkere kamer en trek de wereld in!

Houd je niet in

Je schrijft met als doel een eerste versie van een boek klaar te hebben. Maar als je dat niet wilt, hoeft niemand jouw boek te lezen zodra het klaar is. Zeker niet de eerste versie! Houd je daarom vooral niet in. Schrijf alles wat er in je opkomt, ook als het misschien onaardig, immoreel of een gênante fantasie is. Deze eerste versie is helemaal voor jezelf. Zelfs als je wel van plan bent je schrijfwerk vroeg of laat op te sturen naar een uitgever, moet je je niet laten tegenhouden door gedachten als ‘wat zal de lezer hiervan denken?’. Schrappen en herschrijven kan later nog.

Sla een ander pad in

Moe en inspiratieloos? Tijd om een enorme plotwending voor de dag te halen. Introduceer een nieuw personage dat de koers van je hoofdpersoon volledig ontspoort, laat een belangrijk bijpersonage doodgaan of onthul een groot en dramatisch geheim. Sla een andere pad in dan je van tevoren had gedacht. Je verhaal kan er een diepere en interessante extra laag door krijgen en bovendien zal deze dappere verzetsdaad je een nieuwe, frisse blik op je boek geven.

Doe schrijfoefeningen

Loop je vast in je verhaal, is je creativiteit op of heb je gewoon even geen zin meer in je personages? Ga eens iets anders schrijven. Zoek een korte, luchtige schrijfoefening om je gedachten te verzetten. Stort je even volledig op een andere wereld, een ander verhaaltje, een nieuwe manier van kijken. Plezier houden in schrijven is cruciaal om de NaNoWriMo tot een succesvol einde te brengen. Op Schrijven Online staan een heleboel gratis schrijfoefeningen. Je kunt ook meedoen aan de wekelijkse schrijfopdracht op het Schrijven Online-forum, dan krijg je ook nog eens feedback op je schrijfwerk van een schrijfcoach.