NaNoWriMo 2016: Nog even volhouden…

De vierde week van november en dus van de NaNoWriMo is aangebroken! Het einde is in zicht, maar we zijn er nog niet. We geven je tips om deze week door te blijven schrijven.

Stel je doel bij - indien nodig

Nu het einde van de NaNoWriMo in de buurt is en je aardig wat meters gemaakt heb, kun je aardig goed inschatten of je de 50.000 gaat halen. Is het nog een realistisch doel voor de komende anderhalve week? Zo niet, dan kan het misschien slim zijn om je doel bij te stellen naar een lager aantal woorden. Je kunt beter blij en tevreden 30.000 woorden af hebben, dan balend en ontevreden de 50.000 nét niet halen.

Maak een overzicht

Je kunt ook voorzichtig wat plannen voor de toekomst gaan maken. Wat moet er na de NaNoWriMo nog aan het verhaal gebeuren? Zijn er plotlijnen waar je niet meer aan toe komt? Misschien heb je voorlopig geen zin om verder te werken aan je verhaal, maar dat is ook niet erg. Een adempauze kan je creativiteit weer doen ontluiken. Misschien wil je juist even ergens anders aan werken straks. Wanneer je ook verdergaat aan je schrijfwerk, het is slim om in kaart te brengen waar je bent in je schrijfproces en welke ideeën in een later stadium nog uitgewerkt moeten worden.

Maak plannen voor december

Afgelopen weken heb je waarschijnlijk vaker ‘nee’ moeten zeggen dan je zou willen. Elk vrij uurtje heb je moeten besteden aan je schrijfwerk, en dat is niet erg. Maar nu het einde nadert, is het wel tijd om eindelijk weer wat ruimte in je agenda te maken voor andere dingen. Afspreken met vrienden, bij familie op bezoek, een dagje weg. Sinterklaas en kerst komen eraan, heb je al plannen gemaakt? December zal misschien voelen alsof je onder een steen vandaan kruipt. Kijk vooruit en verheug je op leuke dingen, dat helpt om je de laatste dagen door te slepen.

Stel prioriteiten

Doe de belangrijkste dingen als eerst. Zijn er belangrijke scènes die moeilijk te schrijven zijn, en die je daarom hebt lopen uitstellen de afgelopen weken? Als het onbelangrijke scènes zijn, is dit niet zo erg. Maar als het hoogtepunten van je verhaal zijn, kun je er maar beter gewoon aan beginnen. Nu heb je nog de druk van die 50.000 woorden voor eind november om je aan het werk te zetten, straks wordt het al helemaal moeilijk om jezelf ertoe te zetten.