Nederlandse kinderen lezen makkelijke boeken. Belgische kinderen mooie

In een artikel van Vrij Nederland schreef Joukje Akveld over de verschillen in het leesgedrag van Nederlandse en Belgische kinderen. Kinderen in Nederland lezen de makkelijkste boeken, in België lezen ze de mooiste. Hoe is dit ontstaan?

Verschil in kwaliteit

De uitreiking van de Nederlandse Kinderjury gaat steeds vaker naar ‘eenvoudigere’ boeken. De afgelopen jaar werden achtereenvolgens de boeken Fantasia IV, Fantasia V en Fantasia VI bekroond terwijl er door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury in dezelfde leeftijdscategorie Dummie de Mummie en de gouden scarabee van Tosca Menten, Sofie en de pinguïns van Edward van de Vendel en Hotel tussentijd van Lisa Boersen. Onder deze Vlaamse auteurs zitten geprezen literair- kwalitatieve boeken.

Boekverkoop stimuleren of lezen stimuleren

Nog een belangrijk verschil tussen de Nederlandse Kinderjury en de Vlaamse Stichting Lezen is dat in Stichting Lezen een commissie zit van volwassenen is die een voorselectie maakt uit kwalitatieve en gevarieerde boeken terwijl bij de Nederlandse Kinderjury kinderen op hun favoriete boek stemmen en daarbij kunnen kiezen uit alle boeken die in het voorafgaande jaar verschenen zijn. Zij kiezen hier altijd voor de boeken die het makkelijkst te lezen zijn. Ook is het zo dat het CPNB de Nederlandse Kinderjury organiseert voornamelijk om de boekverkoop te stimuleren terwijl Stichting Lezen vanuit de overheid gesubsidieerd wordt en bedoeld is om het lezen van kinderen te bevorderen.

Het Nederlandse systeem zou zich dus moeten aanpassen en zich focussen op het stimuleren van lezen onder kinderen zodat ze zelf een mening over een boek leren vormen. We moeten ze het verschil leren tussen kwaliteit en kwantiteit.
Lees het volledige artikel hier.

Bron

http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Waarom-Belgische-kinderen-wel-lezen.htm

Uitgeven