Ontlezing in Nederland gaat het snelst van heel West-Europa

‘Lezen lijkt anti-sociaal, maar een boek is bij uitstek een social medium‘, zegt schrijver Philip Huff. Volgens hem ontleest Nederland in snel tempo en dat maakt het zorgwekkend.

Sinds 2009 is de omzet van de boekenmarkt ieder jaar met tien procent gekrompen. Als dit verschijnsel blijft aanhouden zal er in 2020 veertig procent van de boekenmarkt overblijven. Huff spreekt van verarming, ‘van hogere laaggeletterdheid, en dus een slechtere presenterende economie, tot culturele verarming en minder gemeenschapszin’.

Tijdens de uitreiking van de AKO-literatuurprijs, stelde Job Cohen, voorzitter van de jury, dat literatuur in Nederland juist ‘een bestendig leven heeft’. Huff deelt Cohens mening niet en beweert dat ‘het niet goed gaat met de literatuur in Nederland. En daar moeten we wat aan doen. Om dat te bewerkstelligen moet Job Cohen het echte verhaal kennen, én vertellen: de literatuur is in gevaar, en iedereen die wel eens in een boekwinkel, buurtbibliotheek of middelbare school komt weet dat- en moet Cohen ons vertellen wat we daaraan kunnen doen.’

Bron

http://www.nrc.nl/boeken/2014/11/21/nederland-ontleest-het-hardst-van-heel-west-europa-tijd-om-in-actie-te-komen/

Uitgeven